Războiul din vecinătate: cronica IPN din weekend până azi, 11 iulie

Turbină de importanță politică, strategică și militară

Ministerul Energiei și Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei au cerut Canadei să anuleze decizia de a returna Germaniei turbinele Nord Stream reparate de Siemens Canada.

Ministerele ucrainene au spus că văd acordul canadian-german ca pe o adaptare a regimului de sancțiuni la „capriciile Rusiei”, care nu ar face decât să-i întărească sentimentul propriei impunități. Ele numesc cerința Moscovei de returnare a turbinei drept „un șantaj fără justificare tehnică”, deoarece transportul gazelor poate continua cu echipamentele existente. „Transferul turbinei Nord Stream 1 va permite Rusiei să continue să folosească energia ca instrument de război hibrid împotriva Europei”, se arată în comunicat.

Serhiy Makogon, directorul general al Operatorului Sistemului de Transport de Gaze din Ucraina, a criticat pe Facebook decizia Canadei de a returna Germaniei turbina Siemens de la gazoductul Nord Stream, care era în reparație.

„Din păcate, Canada a cedat presiunii și a decis să returneze Gazpromului turbina. Acesta este un precedent foarte prost de scutire de sancțiuni. Logica unei astfel de decizii este clară. Canada returnează turbina și se așteaptă ca Gazprom să o reia tranzitul de gaze către Germania (plus 100 de milioane de m³ pe zi). Acest lucru va permite Europei să continue să acumuleze gaz pentru iarnă”, a scris el.

În corul comun, nemții își cântă propria partitură

Germania a blocat un pachet de asistență UE acordat Ucrainei în valoare de 9 miliarde de euro. Berlinul a aprobat doar prima tranșă de 1 miliard de euro. Potrivit ziarului italian Corriere della Sera, citând surse, Germania blochează ajutorul de mai bine de o lună.

Ministrul de Finanțe Christian Lindner nu este de acord că Bruxelles-ul propune finanțarea ajutorului Ucrainei din datoria comună europeană.

Studenții ruși primesc repartizarea în teritoriile ocupate - tineri profesori din Tomsk, medici din Stavropol, constructori din Volgograd sunt trimiși în Donbas, potrivit canalului „Explicăm”.

Recent a fost semnat un acord de cooperare între Universitățile Pedagogice din Tomsk și Lugansk – vizând schimbul de personal „pentru a studia experiența de lucru”. În „DNR” urmează să fie trimiși și absolvenții instituțiilor de medicină din Stavropol. Medicii și profesorii adulți nu vor să meargă într-acolo nici măcar pentru salarii mari.

În orașul Chasov Yar, regiunea Donețk, după ce a fost lovit de Uragane, o clădire cu mai multe etaje s-a prăbușit, peste 30 de oameni rămân sub dărâmături, a declarat Pavel Kirilenko, șeful administrației locale. Până la ora 16.00 a zilei de ieri au găsite 15 persoane ucise, cinci au fost salvate. Salvatorii au demontat aproximativ 99 de tone din structura distrusă a clădirii, lucrările continuă.

„Lumea rusă”, pe divanul Europei

Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) sugerează că autoritățile ruse au intenția să anexeze regiunea Harkov Donbasului și sudului Ucrainei. Astfel, autoritățile ocupante ale regiunii Harkov au declarat că regiunea este „o parte integrantă a pământului rusesc”, și au prezentat deja un nou steag cu imaginea pajurei imperiale rusești cu două capete și simboluri din stema Harkovului din secolul al XVIII-lea.

O recesiune globală ar fi posibilă

Ministrul francez de externe Catherine Colonna a declarat că Moscova ține ostatică populația lumii prin blocarea exportului de cereale ucrainene: „G20 nu se poate distrage de la războiul din Ucraina, deoarece afectează în mod direct economia globală. Războiul ne afectează pe toți și, dacă nu luăm măsuri, ar putea duce la o recesiune globală”.

Insula Șerpilor, strategică pentru circulația mărfurilor

Eliberarea Insulei Șerpilor a deblocat canalul Bîstroe pentru navele cu produse agricole, a relatat Ministerul Infrastructurii al Ucrainei: „Având în vedere eliberarea Insulei Șerpilor de trupele ruse și acumularea unui număr mare de nave care așteptau să treacă prin Canalul Sulina, se poate folosi pentru intrare canalul gurii Bystry a trecerii fluviale Dunarea - Marea Neagra.

Exodul din „DNR” nu contenește

Pe zice trece, crește nemulțumirea față de acțiunile Rusiei în „DNR”: în fiecare zi, de la 20 la 40 de microbuze îi transportă pe cei care vor să părăsească Donețkul și alte așezări necontrolate de Ucraina, transmite Centrul pentru Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Aproape jumătate dintre cei evacuați pleacă prin Rusia în Lituania, Finlanda, Germania și alte țări folosind pașapoarte ucrainene - ca refugiați. Alții aleg să se stabilească în locuri sigure din Ucraina.

Despre „țar” încă nu se discută

Secretarul de presă al Kremlinului Dmitri Peskov a comentat propunerea Partidului Liberal Democrat din Rusia de a înlocui noțiunea de „președinte” cu „conducător”.

Kremlinul nu are nicio poziţie cu privire la această idee, a spus Peskov „Aceasta este o idee nouă. Nu există nicio poziție în această problemă”, a răspuns secretarul de presă prezidențial la întrebarea TASS despre modul în care Kremlinul tratează ideea Partidului Liberal Democrat.

Anterior, Partidul Liberal Democrat declarase că președinte este un cuvânt străin, așa că trebuie înlocuit până când „se înrădăcinează complet”. Partidul Liberal Democrat făcuse deja o propunere similară atunci când se luau în considerare modificările la Constituție, dar inițiativa nu a avut continuare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.