Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 21 iulie

„Vor sânge, nu negocieri”

Ministrul rus de externe Sergei Lavrov a anunțat schimbarea obiectivelor geografice ale „operațiunii speciale” - acum nu este vorba doar de „DNR” și „LNR”, ci și de „o serie de alte teritorii”.

El a specificat că „dacă Occidentul aprovizionează Kievul cu arme cu rază lungă de acțiune, obiectivele geografice ale operațiunii speciale din Ucraina se vor deplasa și mai departe”.

După aceste cuvinte, ministrul de externe al Ucrainei Dmitri Kuleba a cerut întărirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și accelerarea furnizării de arme către Kiev: „Ministrul rus de externe și-a mărturisit visul de a rupe mai multe pământuri ucrainene și a demonstrat că Rusia respinge diplomația și se concentrează pe război și teroare. Rușii vor sânge, nu negocieri. Fac un apel tuturor partenerilor să întărească sancțiunile împotriva Federației Ruse și să accelereze furnizarea de arme Ucrainei."

Șantaj cu foamete, cu frig la iarnă în case

Politicianul rus Leonid Volkov, conducătorul ștaff-ului electoral al lui Alexei Navalnîi, a opinat că „ Kievul nu poate face față acum fără sprijinul Europei și asta creează oportunități de șantaj. Mesajul lui Putin din iunie a fost foarte simplu: „Dragi Scholz, Macron, Draghi – fie îl presați pe Zelensky și îi impuneți pacea, fie voi crea o foamete în Africa, veți primi miriade de refugiați în Europa, iar guvernele voastre vor fi înlocuite de radicali de dreapta (pe care eu însumi îi voi finanța)”, a scris Volkov.

Dar șantajul n-a mers. Acum „în prima linie este trimis fieldmareșalul „Holod”. Potrivit lui Volkov, în următoarele luni, Putin va încerca să sperie europenii cu perspectiva de îngheț în casele lor în această iarnă.

Faptul că Putin recurge la șantaj cu foamete și frig, vine din constrângere. „Aventura sa militară a eșuat. Putin pierde rapid sprijinul în Rusia. Înțelege, de asemenea, că are la dispoziție doar 2-3 luni pentru a stabili un armistițiu în condiții favorabile. Acestea vor fi probabil cele mai dificile 2-3 luni...”, a rezumat Volkov.

Șantajul nuclear, peste cel cu foamete și frig

Președintele țării agresoare, Vladimir Putin, poate folosi amenințarea nucleară pentru a descuraja contraofensiva Ucrainei în teritoriile anexate - regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, consideră analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW. „După anexarea teritoriilor ocupate, Putin poate declara direct sau indirect că doctrina rusă, care permite folosirea armelor nucleare pentru protejarea teritoriului rus, se aplică noilor teritorii anexate. În acest mod, Ucraina și partenerii săi sunt supuși riscului unui atac nuclear în cazul unor contraofensive ucrainene pentru eliberarea teritoriului ocupat. Putin poate crede că amenințarea sau utilizarea armelor nucleare sunt în stare să restabilească capacitatea Rusiei de descurajare”.

Statele Unite nu vor recunoaște intrarea vreunei regiuni a Ucrainei în Federația Rusă și vor impune noi sancțiuni împotriva Moscovei dacă acest lucru se va întâmpla, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice al Casei Albe.

Pacientul e tocmai bun de Bonaparte

Cunoscutul psihiatru din Statele Unite James Fallon, care este specializat în tulburări psihopatice de personalitate, l-a diagnosticat pe dictatorul rus Putin.

Potrivit portalului The Insider, medicul crede că stăpânitorul Kremlinului are toate semnele de psihopatie și tulburare narcisistă. Mai mult, Fallon a văzut în mod special în ordinele pe care Putin le-a dat trupelor sale din Ucraina semne deosebite de sadism. "După părerea mea, Putin avea într-adevăr premise importante pentru dezvoltarea așa-ziselor tulburări de personalitate, inclusiv psihopatia și tulburarea de personalitate narcisică. Arată normal și face totul pentru a menține această iluzie, dar dacă te uiți în profunzime, la trăsăturile cele mai profunde, atunci toți psihopații se disting cu empatie emoțională scăzută”, a explicat psihiatrul.

Cu gândul la pace, pregătiți de război

Șeful administrației prezidențiale ucrainene Andriy Yermak a declarat într-un interviu că este foarte important ca Ucraina să încheie războiul cu Rusia înainte de venirea iernii. „Altfel ei vor avea suficient timp să construiască o apărare mai puternică”, a spus el. „Iar sarcina Lendlease-ului este ca Ucraina să primească totul în timp util”.

Cât privește garanțiile de securitate pentru Ucraina, potrivit șefului administrației prezidențiale, astăzi Kievul negociază în primul rând cu țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Polonia, Turcia, Australia și multe altele: „Cred că aceasta va fi o structură în care va exista un acord mare cu mulți participanți, iar apoi, în plus, vor exista acorduri bilaterale, mai detaliate cu partenerii noștri”.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că ostilitățile din Ucraina sunt într-un stadiu decisiv, iar Occidentul va continua să caute modalități de a oferi asistență militară pe termen lung Kievului: „Vorbim despre o etapă decisivă în conflict. Prin urmare, sprijinul nostru colectiv pentru Ucraina este de o importanță vitală, ar trebui să fie urgent. Rusia crede că poate supraviețui Ucrainei, poate supraviețui nouă. Dar aceasta este doar cea mai recentă dintre greșelile de calcul ale Rusiei”.

Ucrainenii nu știu de „taci și înghite!”

Volodymir Zelenski, în primul său interviu pentru presa latino-americană, a criticat poziția neutră a președintelui Braziliei: "Nu cred că atunci când are loc un război în lume, poți fi neutru. Să ne amintim de cel de-al Doilea Război Mondial. Au fost lideri care, inițial, au fost neutri. Acest lucru a permis fascismului să sfâșie jumătate din Europa, apoi să meargă mai departe și să înghită toată Europa.”

Într-o conversație cu președintele brazilian Jair Bolsonaro, Zelensky i-a spus că nu trebuie să ia poziția de mediator, pentru că nu e cazul părților în conflict, dar e cazul Rusiei împotriva Ucrainei: „Suntem pe teritoriul nostru - nu ne-am întâlnit pe un hat. Opt ani în urmă o țară a pus mâna pe o parte din teritoriul nostru. Mulți au vrut să medieze sau să rămână neutri, iar acest lucru a permis Federației Ruse să lanseze un al doilea val de captură.”

Prezenți în listă, dar lista e proastă

Autoritățile americane au inclus Federația Rusă pe lista țărilor care au o „politică sau practică” de trafic de persoane, muncă forțată sau ale căror forțe de securitate folosesc copii ca soldați, scrie Reuters. Autoritățile ucrainene au relatat despre sute de mii de deportați din teritoriile ocupate în Federația Rusă.

Pentru prima dată, o nouă secțiune a apărut în raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane - Trafic de persoane, sponsorizat de stat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.