Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 30 aprilie

Dă de 2 ori cel care dă primul

Ucraina a apelat la țări și organizații internaționale după specialiști și echipamente de deminare, a declarat ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski. El a explicat că o zi de ostilități active echivalează cu 30 de zile de deminare. Deci, dacă în regiunea Kiev luptele au durat 30-35 de zile, atunci se cere aproximativ un an și jumătate pentru a curăța minele.

Încă la începutul lunii aprilie președinta Maia Sandu a oferit Kievului serviciile geniștilor moldoveni, dar subiectul de-abia acum ar putea fi reluat.

Britanicii constată

Informațiile britanice permit constatarea că Donbasul rămâne principala direcție strategică a Rusiei - pentru a-și atinge obiectivul declarat de a controla regiunile Donețk și Lugansk. În aceste zone, luptele au fost deosebit de grele la Lisiceansk și Severodonețk, cu încercări de a avansa spre sud de la Izyum spre Slaviansk.

Dar datorită rezistenței puternice a Ucrainei, acaparările teritoriale ale Rusiei au fost limitate și realizate cu prețul unor pierderi semnificative de personal.

Armele de la Cobasna împușcă în toată lumea

Rusia folosește depozitele de muniții din Transnistria pentru trafic ilegal de arme.

Potrivit reprezentantului Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Vadim Skibițki, în fiecare an la depozitele din satul Kobasna se desfășoară exerciții cu munițiile din dotare. În aceste perioade are loc sustragerea, conform informațiilor militare, a munițiilor destinate contrabandei.

Skibițki a mai spus că actualele evoluții din Transnistria sunt un semnal clar că Federația Rusă vrea să folosească regiunea ca o trambulină de agresiune nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva Moldovei. Potrivit lui Skibițki, în „rmn” se dă o luptă serioasă între oficialii guvernamentali, iar serviciile speciale ale Federației Ruse sunt foarte active.

„Actele teroriste comise pe teritoriul „rmn” au avut ca scop obligarea conducerii locale să accepte extinderea prezenței trupelor ruse. În plus, exploziile la instalații vor fi prezentate ca o amenințare pentru populația regiunii și un semnal către conducerea Republicii Moldova să abandoneze politica pro-europeană”, a spus Skibițki, specificând că atacurile poartă amprenta caracteristică a FSB al Federației Ruse. În genere, „conform informațiilor noastre, tot ce se întâmplă pe teritoriul Transnistriei este sub controlul FSB al Federației Ruse”, a spus reprezentantul Ministerului Apărării.

"Южная Русь" va încerca să acosteze la Insula Șerpilor?

Ocupanții plănuiesc să creeze o cvasi-formațiune statală numită „Южная Русь” în teritoriile ucrainene ocupate, transmite Radio Libertatea. Într-un document interceptat pentru a fi pus în spațiul public, întitulat Manifestul Soborului Popular al Rusiei de Sud, se afirmă că așa-numita „Rusia de Sud” este „succesoarea Rusiei de la Kiev și Novgorod, а cazacilor zaporojeni, a „Novorosiei din timpurile Ecaterinei” și a RSS Ucrainene.

Prin metadatele documentului s-a stabilit că în elaborarea scenariului a fost implicată conducerea Partidului de guvernământ al Federației Ruse „Rusia Unită”.

Proiect care valorează ani grei de pușcărie

Totodată, Rusia pregătește o așa-zisa constituție pentru teritoriile ocupate ale Ucrainei, a declarat ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter, într-un interviu acordat reform.by. Potrivit acestuia, planurile Moscovei presupun eliminarea guvernului ales democratic al țării, precum și dizolvarea tuturor organismelor locale de autoguvernare din Ucraina. Proiectul prevede impunerea interzicerii liderilor ucraineni legitimi și celor care susțin guvernul legitim al Ucrainei să dețină orice poziție de conducere”, a spus Carpenter...

Teroriștii resping negocierile

După negocierile cu Guterres, Zelenski a spus că acum crede în posibilitatea succesului „în ceea ce privește eliberarea uzinei Azovstal”. Secretarul general al ONU, la rândul său, a spus că a purtat „discuții intense” privind evacuarea din Mariupol, relatează Reuters. Și viceprim-ministra Vereșciuk, după întâlnirea lui Zelensky cu Guteres, a anunțat începerea planificării unei operațiuni de evacuare a civililor din Azovstal. „Există speranță”, a spus ea.

La rândul său, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a spulberat speranțele ONU și ale Ucrainei de a negocia evacuarea oamenilor din Azovstal. Mai precis, el a reamintit ultimatumul propus mai devreme de Putin, care impune predarea apărătorilor combinatului metalurgic. „Care ar putea fi subiectul negocierilor în acest caz?” a concluzionat purtătorul de cuvânt.

Lend lease pentru Ucraina, amintirea de victoria de altădată asupra nazismului

Programul de lend lease adoptat de Statele Unite pentru Ucraina îi va permite să primească mult mai rapid asistența militară necesară de la aliat, ocolind o mulțime de proceduri birocratice. În cea de-a doua fază a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Occidentul a schimbat abordarea în ceea ce privește asistența militară pentru Ucraina.

Zelenski: „Sunt recunoscător Statelor Unite, președintelui Biden și Congresului pentru reluarea celebrului program Lend-Lease, care a ajutat foarte mult luptei împotriva naziștilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Sunt sigur că acum Lend-Lease și alte programe de sprijin pentru Ucraina sunt dovada concretă că libertatea se poate contrapune tiraniei”.

OSCE, cu ochii pe Moldova

Președintele în exercițiu al OSCE și ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a cerut într-un mesaj pe Twitter reținere în legătură cu tensiunea din raioanele din stânga Nistrului ale Republicii Moldova: „OSCE sprijină oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, care lucrează pentru pacea și stabilitatea în Republica Moldova. Îndemn toată lumea să se abțină de la orice acțiune sau declarație care ar putea spori și mai mult tensiunea și agrava situația din regiune. Susțin cu fermitate continuarea a unui dialog orientat către rezultate între cele două părți” – a spus Zbigniew Rau

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.