PSRM își îndeamnă susținătorii să fie pregătiți pentru un protest după decizia CC

Partidul Socialiștilor își exprimă indignarea față de hotărârea Curții Constituționale, prin care a fost declarată inadmisibilă sesizarea deputaților socialiști pentru controlul constituționalității Legii nr. 151 din 4 octombrie 2018 cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil – terenul Stadionului Republican – Statelor Unite ale Americii pentru sediul misiunii diplomatice. Potrivit PSRM, acest verdict al Curții „a confirmat acordul ilegal al regimului Plahotniuc de a vinde teritoriul Stadionului Republican ambasadei SUA”. Socialiștii mai declară că transferul Stadionului Republican către Ambasada SUA este inacceptabil și își îndeamnă susținătorii să fie pregătiți pentru un protest la nivel național, transmite IPN.

„Stadionul Republican este o comoară națională a poporului Republicii Moldova. De acesta este legată soarta unor generații întregi ale concetățenilor noștri. Acordul de a vinde Stadionul Republican Ambasadei Americane a fost o risipă criminală a patrimoniului nostru istoric de către regimul criminal-oligarhic al lui Plahotniuc și al adepților săi”, precizează PSRM într-un comunicat de presă.

Potrivit socialiștilor, decizia cu privire la privatizarea Stadionului Republican a fost luată cu încălcarea completă a principiului transparenței, fără consultări publice și fără o sumă clară a contractului. De aceea, fracțiunea PSRM din Parlamentul anterior a votat anularea acestui acord corupt în mod deschis și readucerea Stadionului Republican în proprietatea statului.

„Partidul Socialiștilor consideră că actualul verdict al Curții Constituționale de buzunar este rezultatul acordurilor secrete dintre președintele Maia Sandu și ambasadorul SUA Dereck Hogan pentru susținerea Partidului Acțiune și Solidaritate în timpul alegerilor parlamentare. Această decizie a Curții Constituționale este un alt act de călcare în picioare a suveranității naționale a Republicii Moldova de către actuala guvernare de compradori și curatorii săi occidentali”, se mai arată în comunicat.

Partidul Socialiștilor menționează că va continua să lupte pentru ca Stadionul Republican să rămână în proprietatea poporului Republicii Moldova. Or, în opinia socialiștilor, pe acest teritoriu trebuie său trebuie să fie construit un nou complex sportiv sau alt obiect de importanță socială în interesul Chișinăului și al locuitorilor săi. „Facem apel către toți susținătorii noștri, precum și la toți cetățenii Republicii Moldova, pentru care transferul Stadionului Republican la Ambasada SUA este inacceptabil, să fie pregătiți pentru un protest la nivel național împotriva acestei încălcări grave a suveranității Republicii a Moldovei și demnitatea națională a cetățenilor săi”, afirmă socialiștii.

Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski. La sfârșitul săptămânii viitoare, pe 29 iulie, Curtea Constituțională urmează să examineze alte trei sesizări ce vizează Stadionul Republican, depuse de deputați din Partidul Democrat, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate. Parlamentarii din cele trei fracțiuni au contestat legea votată pe 3 decembrie 2020 de majoritatea parlamentară formată de PSRM și Platforma Pentru Moldova, din care făceau parte și deputații din Partidul politic Șor. Prin legea din 3 decembrie a fost abrogată legea din 2018 ce autoriza vânzarea terenului Stadionului Republican Ambasadei Statelor Unite ale Americii pentru construirea unui nou complex al Ambasadei SUA la Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.