PSRM cere demisia Maiei Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova cere demisia Maiei Sandu și organizarea alegerilor anticipate ale președintelui Republicii Moldova. Consiliul Republican al formațiunii, ședința căruia a avut loc ieri, 18 aprilie, a aprobat o declarație, în care califică decizia Curții Constituționale (CC) „adoptată sub presiunea vădită a președintelui Maia Sandu, drept o lovitură de stat, cu scopul de a instaura în Moldova un regim de guvernare extern, în interesul curatorilor de peste hotare ai lui Sandu”. Potrivit documentului, „CC a ignorat în mod brutal existența în Parlament a unei majorități, care l-a înaintat pe Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru. Putem vorbi de fapt, de reinstaurarea unui stat capturat”, citează IPN.

„Partidul Socialiștilor amintește tuturor forțelor străine și agenților săi de influență din țara noastră, indiferent de funcțiile pe care le dețin, că Moldova nu este o republică bananieră și niciodată nu va fi. Suntem o țară liberă, care sărbătorește în fiecare an Ziua Independenței. Suntem un popor cu o istorie bogată și eroică, și nu vom permite nimănui să ne insulte pe noi, buneii și străbunii noștri”, se spune în declarația PSRM.

Socialiștii își exprimă neîncrederea față de actuala componență a Curții Constituționale din Moldova, care, potrivit PSRM, „au devenit complici în uzurparea puterii în țară” și cer demisia judecătorilor Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. „Poziția principială a Partidului Socialiștilor este că membrii Curții Constituționale trebuie să fie exclusiv cetățeni ai Republicii Moldova, să nu dețină cetățenia altor state și să nu fi depus jurământ de credință față de niciun stat străin”, se arată în declarația PSRM.

Partidul Socialiștilor insistă în continuare pe numirea lui Vladimir Golovatiuc în calitate de prim-ministru. „El este candidatul legitim al majorității parlamentare. El și echipa sa au soluții detaliate pentru a depăși criza din țară. Dacă nu va fi numit în funcție, întreaga responsabilitate pentru criza economică și epidemiologică din țară va reveni Maiei Sandu, ambasadorilor statelor occidentale care o susțin și judecătorilor Curții Constituționale”, susține Consiliul Republican al PSRM.

PSRM declară că este pregătit pentru alegeri parlamentare anticipate. În același timp, socialiștii și-au exprimat convingerea că alegerile trebuie să aibă loc doar atunci când în Moldova vor fi aduse nu mai puțin de 1,5 mln de doze de vaccin anti-COVID-19 eficient și când vor fi imunizați cel puțin 600 de mii de cetățeni.

Totodată, PSRM îndeamnă „toate fracțiunile parlamentare și toate forțele sociale sănătoase să se unească împotriva tentativei brutale de uzurpare a puterii în țara noastră și atentatului asupra independenței Republicii Moldova”.

Prin decizia sa din 15 aprilie, CC a constatat imposibilitatea formării Guvernului drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, în conformitate cu articolul 85, alineatele 1 și 2 din Constituție. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. La avizul CC a fost formulată opinia separată a judecătorului Vladimir Țurcan și opinia disidentă a judecătorului Serghei Țurcan.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.