Promo-LEX solicită autorităților din Moldova să investigheze prompt decesul lui Oleg Horjan

Asociația Promo-LEX solicită autorităților constituționale ale Republicii Moldova să investigheze prompt și eficient decesul lui Oleg Horjan, fostul lider al Partidului Comunist din Tiraspol, omorât în circumstanțe suspecte în locuința sa din regiunea transnistreană, și să prezinte rezultatele anchetei. Potrivit asociației, Oleg Horjan a fost victima regimului de la Tiraspol și era una dintre puținele persoane publice care a avut curajul să lupte pentru drepturile și libertățile fundamentale, transmite IPN.

Organizația neguvernamentală a precizat că Oleg Horjan în ultima perioada de timp s-a poziționat ca un apărător al drepturilor omului, atât prin declarații politice, cât și prin inițiative de susținere a unor grupuri de persoane care au fost sau sunt victime ale regimului de la Tiraspol.

Nu este pentru prima dată când activiștii civici sau politici sunt persecutați pentru opiniile exprimate sau acțiunile realizate în raport cu regimul represiv de la Tiraspol. Însă, omorul unei persoane trebuie condamnat ca atare.

Promo-LEX solicită autorităților constituționale ale Republicii Moldova să sesizeze și să implice instituțiile și organizațiile internaționale relevante în procesul de monitorizare și apărare a drepturilor fundamentale în regiunea transnistreană, precum și să asigure protecția activiștilor care manifestă împotriva încălcării drepturilor omului în regiunea transnistreană. Este solicitată sancționarea persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, inclusiv limitarea dreptului de circulație și înghețarea activelor acestora aflate în Republica Moldova. Promo-LEX cere misiunilor diplomatice străine acreditate în Republica Moldova să monitorizeze cazul și să condamne persecuții sistemice ale activiștilor din regiunea transnistreană.

Potrivit poliției transnistrene, corpul neînsuflețit al lui Oleg Horjan a fost găsit de către soția sa în una dintre camerele casei, alături de safeul care era deschis și gol. Pe cauza omorului fostului lider al Partidului Comunist din Tiraspol a fost inițiat un dosar penal. Una dintre versiuni este că omorul a avut la bază motive financiare.

Oleg Horjan a fost deputat de opoziție, deținut ilegal în locurile privative de libertate din stânga Nistrului. În luna decembrie 2022, acesta a fost eliberat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.