Profesor în științe economice revenit din Franța, desemnat în Consiliul de supraveghere al BNM

Consiliul de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei are un nou membru. Este vorba despre Ion Lapteacru. Candidatura sa a fost aprobată astăzi de către Parlament, transmite IPN.

Potrivit BNM, Ion Lapteacru preia noul mandat după o carieră impresionantă la Universitatea Montesquieu-Bordeaux IV din Franța, unde a desfășurat o activitate didactică prodigioasă, fiind conferențiar în științe economice, membru în comisiile de supraveghere și coordonator pentru teze de doctorat, cercetător și profesor în științe economice (2009 - prezent).

În perioada 2017-2020, a coordonat proiecte de colaborare științifică și pedagogică, în cadrul programului Uniunii Europene „Erasmus+”, inclusiv cele pentru mobilitatea internațională a studenților, care au inclus și universități prestigioase din România.

Ion Lapteacru a studiat și a activat și în Republica Moldova. În anul 2000, a absolvit facultatea Bănci și Burse de Valori la Academia de Studii Economice din Moldova, și cea de Fizică Teoretică a Universității de Stat din Moldova.

La începutul anilor 2000 a ocupat poziții de economist în bănci comerciale din Moldova, iar între anii 2004 și 2019, Ion Lapteacru a fost co-fondator și membru al Consiliului de Administrație al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

Este membru al „European Economic Association” și „Association Française des Sciences Économiques”, autor de articole și capitole de cărți, participă la conferințe internaționale și cursuri de perfecționare continuă.

Ion Lapteacru preia funcția de membru al CS  după expirarea mandatului lui Vadim Enicov.

Consiliul de supraveghere este constituit din șapte membri, fiind responsabil de organizarea unui sistem eficient de supraveghere publică independentă a activității BNM. Potrivit legii, CS are un set de atribuții: aprobă raportul anual și situațiile financiare anuale; adoptă standardele sistemului de control intern, verifică și evaluează în mod continuu funcționarea sistemului de control intern; adoptă normele de etică profesională în BNM etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.