logo

Vladimir Putin nu planifică contacte cu conducerea Moldovei pe subiectul gazelor


https://www.ipn.md/index.php/ro/vladimir-putin-nu-planifica-contacte-cu-conducerea-moldovei-pe-7965_1085283.html

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu planifică să aibă contacte cu conducerea Republicii Moldova pe subiectul gazelor. Declarații în acest sens au fost făcute de secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, scrie Agenția de presă rusă TASS, citată de IPN.

Potrivit lui Dmitri Peskov, Moscova mizează pe continuarea dialogului cu Chișinăul pe tema gazelor, iar partea rusă are o poziție extrem de înțeleasă, comercială, în privința acestei chestiuni. „Trebuie să continuăm dialogul cumva. Toate pozițiile sunt bine înțelese: poziția părții ruse, Gazprom, este extrem de clară, extrem de simplă. Aceasta este o poziție comercială care include anumite reduceri cunoscute. Prin urmare, desigur, sperăm că discuția va continua într-un fel sau altul”, a spus secretarul de presă al liderului de la Kremlin.

Potrivit oficialului, Vladimir Putin nu plănuiește contacte cu conducerea Republicii Moldova pe tema gazelor. „Președintele nu are încă planuri în acest sens”, a spus Peskov.

„Moldovagaz” și „Gazprom” au prelungit pe 30 septembrie contractul de furnizare a gazelor naturale până la sfârșitul lunii octombrie. Luna aceasta, Moldova importă combustibil la un preț de piață, aproximativ 790 de dolari pentru 1000 de metri cubi. În același timp, în 2020, ea a plătit în medie 148,87 dolari pentru 1000 de metri cubi.

O sursă apropiată negocierilor dintre cele două părți a declarat pentru TASS că discuțiile ruso-moldovenești privind gazele de vineri s-au încheiat fără succes, din această cauză există riscuri mari de oprire completă a livrărilor de gaze din Rusia către Moldova după 1 noiembrie.