logo

Starea de urgență a fost prelungită


https://www.ipn.md/index.php/ro/starea-de-urgenta-a-fost-prelungita-7967_1092636.html

Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile, începând cu data de 7 octombrie. Parlamentul a susținut solicitarea  Guvernului cu votul a 53 de deputați, transmite IPN.

Necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului, precizează autoritățile.
În plenul Parlamentului, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că, de aproape un an, Guvernul este nevoit să activeze într-un context fără precedent pentru Republica Moldova, gestionând riscurile ce țin de aprovizionarea cu energie și crizele generate sau amplificate de războiul din Ucraina.

Au fost 12 luni în care, zi de zi, am fost nevoiți să acționăm ca niște pompieri chemați să stingă incendii, uneori chiar mai multe focuri simultan. Dar în permanență viziunea noastră a fost ca starea de urgență să reprezinte un instrument pentru a proteja oamenii și economia națională, și  nu pentru a restrânge drepturi și libertăți fundamentale. Din păcate, astăzi nu putem spune „stop” stării de urgență și nu ne putem întoarce la viața de dinainte de 24 februarie. Situația excepțională, una cum nici Moldova, nici Europa, nici lumea nu au mai cunoscut de decenii, continuă, cu pierderi majore, începând cu vieți pierdute sau distruse”, a spus prim-ministra.

Prim-ministra a vorbit și despre amenințările asupra infrastructurii energetice din Ucraina, riscurile intensificării acțiunilor de tip hibrid ce vizează nemijlocit Republica Moldova, dar și riscul sistării integrale a furnizării de gaze în contextul în care Gazprom nu își onorează obligațiile. „Sunt elemente care ne obligă să avem la dispoziție instrumentele necesare pentru a reacționa rapid și eficient întru protejarea securității naționale, a vieții cetățenilor noștri și a oamenilor care s-au refugiat din calea ostilităților”, a menționat Natalia Gavrilița.

Instituită pe 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, starea de urgență a fost prelungită de mai multe ori.