logo

Noaptea Cercetătorilor Europeni va fi organizată la Chișinău și Bălți


https://www.ipn.md/index.php/ro/noaptea-cercetatorilor-europeni-va-fi-organizata-la-chisinau-si-7967_1092473.html

Copii, studenți și toți cei interesați de știință sunt invitați să participe la Noaptea Cercetătorilor Europeni. Evenimentul se va desfășura pe 30 septembrie, la Chișinău –  în parcul Universității Tehnice din Moldova și la Bălți – în scuarul Universității de Stat „Alecu Russo”. Vizitatorii vor avea parte de experimente practice, expoziții, ateliere, exerciții arhitecturale, transmite IPN.

Valentina Prițcan, prorectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a menționat la o conferință de presă că proiectul vine să prezinte descoperirile științifice, rezultatele carierei de cercetător într-o manieră accesibilă publicului larg. „Este un eveniment extraordinar prin care putem promova tinerii cercetători, cercetătorii notorii. Putem organiza evenimente prin care să scoatem în evidență cât de diversă poate fi știința și care este impactul ei asupra calității vieții”, a spus prorectorul.

Programul va începe la 16.00 și va dura până la 22.00, atât la Chișinău, cât și la Bălți. După deschiderea oficială a evenimentului și Eco Fashion Show, va fi prezentată Expoziția rezultatelor cercetărilor organizațiilor din domeniile cercetării-inovării și vor fi anunțate rezultatele concursului de fotografie Biodiversitatea din jurul tău. Programul va continua cu

expoziția-concurs „Creația deschide Universul” și activități interactive pentru copii. Vizitatorii vor putea participa la activitățile  Noaptea Ușilor Deschise la Planetariu (Chișinău) și  Noaptea Ușilor Deschise în laboratoarele de cercetare (Bălți). După anunțarea câștigătorilor competiției de Robotică „Provocările Planetele Verzi” și închiderea oficială a evenimentului, va urma o prestație muzicală a interpretului Pasha Parfeni.

Cu prilejul Nopții Cercetătorilor Europeni, Academia de Științe a Moldovei va găzdui pe 30 septembrie, de la ora 14.00, o prelegere publică a academicianului Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”. Omul de știință va vorbi despre dezvoltarea agriculturii durabile.

În Republica Moldova, Noaptea Cercetătorilor Europeni este la a noua ediție. În 2021 evenimentul organizat în peste 400 de orașe europene a atras peste 2,3 milioane de vizitatori.