logo

Mihai Popșoi: Consiliul Europei este un formator de standarde pentru democrație


https://www.ipn.md/index.php/ro/mihai-popsoi-consiliul-europei-este-un-formator-de-standarde-7965_1104592.html

Consiliul Europei este un actor de neînlocuit și un formator de standarde pentru democrație, stat de drept și respectarea drepturilor omului. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful diplomației Republicii Moldova, Mihai Popșoi, la cea de-a 133-a sesiune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, în discursul său, ministrul Popșoi a menționat cooperarea eficientă a Republicii Moldova cu Consiliul Europei și sprijinul oferit prin intermediul structurilor sale, cum ar fi: Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Comisia de la Veneția. De-a lungul anilor, Consiliul Europei a devenit un etalon de standarde pentru democrație, statul de drept și respectul pentru drepturile omului.

„Am vorbit și despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care este  prioritatea țării noastre. Mizăm pe sprijinul statelor membre ale UE pentru ca țara noastră să finalizeze cu succes etapa de negociere. Mi-am exprimat opinia și despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova și situația din regiunea transnistreană”, a mai spus vicepremierul.

Mihai Popșoi a remarcat că Moldova este determinată să contracareze orice încercări externe de a perturba și destabiliza democrația și de a submina reziliența societății prin diverse acțiuni hibride.

„Suntem conștienți că viitoarele alegeri prezidențiale, referendumul constituțional, precum și alegerile parlamentare de anul viitor vor fi țintite. Prin urmare, depunem eforturi constante pentru a combate propaganda rusă menită să semene discordie și să submineze încrederea”, a declarat Mihai Popșoi.

La finalul Reuniunii, a fost adoptat proiectul Convenției-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, drepturile omului, democrație și stat de drept, precum și a fost transmisă președinția Consiliului de miniștri CoE, deținută de Liechtenstein, către Lituania.

Reuniunea a avut loc la Strasbourg, Republica Franceză, sub egida președinției Liechtenstein-ului și a reunit miniștrii și ambasadorii celor 46 de state membre ale Consiliului Europei și statelor observatoare.