logo

Maia Sandu și Antony Blinken vor susține o conferință de presă comună


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-si-antony-blinken-vor-sustine-o-conferinta-7965_1104811.html

Șefa statului, Maia Sandu, va avea o întrevedere, miercuri, 29 mai, cu Secretarul de stat american, Antony Blinken, care efectuează o vizită la Chișinău. Președinta Maia Sandu va discuta cu secretarul Blinken despre sprijinul Statelor Unite pentru modernizarea Republicii Moldova: dezvoltarea economică, consolidarea securității energetice, implementarea reformelor democratice și progresul în parcursul european, transmite IPN cu referire la un comunicat al instituției prezidențiale.

Aceasta va fi a doua vizită a lui Antony Blinken în Republica Moldova după cea din martie 2022.

Potrivit sursei citate, Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanți parteneri și susținători ai Republicii Moldova. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finanțare care depășește 2,5 miliarde de dolari. De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au oferit Moldovei asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice. Din aceste fonduri, 80 de milioane de dolari au fost folosite pentru compensarea facturilor la gaz natural și electricitate pentru cetățenii cu venituri mici, iar 135 de milioane de dolari sunt alocate pentru a spori generarea internă a energiei electrice și construcția unei linii de înaltă tensiune de 400kV, prin stațiile electrice Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România), care va conecta Moldova la rețeaua electrică a României, facilitând astfel integrarea în rețeaua energetică europeană.

Președinta Maia Sandu și Secretarul de stat american, Antony Blinken, vor susține o conferință de presă comună la ora 17:30, la Președinție (intrarea din strada Maria Cebotari). Jurnaliștii vor avea acces în baza acreditărilor începând cu ora 15:15 nu mai târziu de 15:45.