logo

IGSU avertizează populația despre riscul incendiilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/igsu-avertizeaza-populatia-despre-riscul-incendiilor-7967_1075428.html

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează populația despre riscul incendiilor în condiţii de umiditate redusă. În vederea prevenirii situațiilor excepționale, pompierii îndeamnă cetățenii să fie foarte prudenți și să respecte cu strictețe normele antiincendiare, transmite IPN.

Oamenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis la nimicirea deșeurilor menajere și vegetației uscate în preajma sectorului locativ, precum și spațiilor forestiere și agricole. Maturii sunt îndemnați să-și monitorizeze minorii și să nu le permită jocul cu sursele de aprindere

De asemenea, salvatorii menționează că, pe timp de caniculă, nu se recomandă scăldatul. Înotul în bazinele acvatice nedotate cu stații de salvare, dar și în stare de ebrietate este strict interzis. Scăldatul în râuri și lacuri cu relief necunoscut și curenți puternici de apă poate fi fatal. Specialiştii recomandă supravegherea strictă a minorilor în locuri necunoscute și în preajma râurilor și lacurilor. Pentru a evita tragediile, scăldatul acestora de unii singuri se interzice.

Vremea caniculară reprezintă un risc şi pentru oamenii care se află afară în orele de vârf. Salvatorii recomandă cetățenilor să se protejeze de razele solare în spații umbrite și răcoroase şi să consume cât mai multă apă potabilă.

Potrivit avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, vremea caniculară, cu temperaturi de plus 33-plus 36 de grade Celsius, se va menține astăzi şi mâine, 8-9 august, iar pericolul excepțional de incendiu de clasa V a fost prelungit până la data de 14 august.