logo

Diplomația de la Chișinău reacționează: Am avansat în Indicele libertății presei


https://www.ipn.md/index.php/ro/diplomatia-de-la-chisinau-reactioneaza-am-avansat-in-indicele-7965_1091718.html

Ministerul de Externe de la Chișinău reacționează la declarațiile directorului adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului de Externe de la Moscova, Ivan Neceaev, potrivit căruia libertatea mass-media în Republica Moldova „a degradat”. Printr-un comentariu oficial, diplomația de la Chișinău respinge afirmația și o califică drept contrară evaluărilor prestigioaselor organizații internaționale de monitorizare a libertății presei, transmite IPN.

După decizia recentă a Consiliului Audiovizualului de a amenda patru posturi de televiziune din Republica Moldova, reprezentantul MAE al Rusiei, Ivan Neceaev, a declarat că libertatea mass-media din Republica Moldova „a degradat”, iar autoritățile de la Chișinău „fac presiuni asupra presei independente și de opoziție”. În replică, MAEIE spune că afirmația nu corespunde realității. Republica Moldova a avansat în Indicele libertății presei și în lupta contra propagandei. Potrivit organizației Reporteri Fără Frontiere, Republica Moldova s-a clasat pe locul 40 din 180 de țări în clasamentul Indicelui Mondial al Libertății Presei. Acest lucru înseamnă o avansare cu 49 de poziții față de anul trecut.

Potrivit Ministerului de Externe, autoritățile vor continua să depună eforturi pentru a contribui la informarea corectă și la construirea unei societăți civile și a unei mass-media independente de orice interese. Diplomația de la Chișinău subliniază că pluralismul, independența și siguranța jurnaliștilor sunt componente de bază ale dreptului la liberă exprimare și informare, elemente esențiale pentru funcționarea democratică a statului.