logo

Aeroportul a revenit în gestiunea statului. Maia Sandu: E un rezultat important


https://www.ipn.md/index.php/ro/aeroportul-a-revenit-in-gestiunea-statului-maia-sandu-e-7966_1096032.html

Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu data de astăzi, 28 martie. Președinta Maia Sandu a declarat că reîntoarcerea aeroportului  este un rezultat al luptei împotriva corupției și este un rezultat important, transmite IPN.

„Este o dovadă că lucrurile se pot face, evident atunci când toată lumea respectă legea, inclusiv și cei din sistemul judecătoresc, și atunci când instituțiile de combatere a corupției sunt implicate pe deplin”, a menționat șefa statului la solicitarea jurnaliștilor.

„Această acțiune trebuie să ne încurajeze să mergem mai departe pentru ca să facem dreptate și pentru ca să sancționăm abuzurile și actele de corupție care au fost comise”, a mai spus președinta.

Operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro. Dar compania a fost acuzată că nu-și onorează obligațiile contractuale și nu a îndeplinit planul de investiții, fiind solicitată rezilierea contractului de concesionare.

La sfârșitul lunii noiembrie a anului 2022, Curtea de Apel Chișinău a emis o hotărâre prin care Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului. Pe 28 martie 2023 s-au încheiat procedurile de transmitere și preluare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău ce se aflau în concesiunea SRL „Avia Invest”.