Primarii cer să fie lăsați să decidă taxele locale

Primari din țară și reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au protestat în fața Ministerului Finanțelor, apoi au mers în marș spre Guvern, protestând față de intenția Guvernului de a plafona taxele locale. Ei spun că inițiativa contravine Constituției și angajamentelor internaționale, fiind un atentat la autonomia locală, transmite IPN.

Viorel Furdui, director executiv CALM, a spus că Guvernul încearcă prin politica bugetar-fiscală să stabilească limite pentru puterea locală. Asta ar însemna încălcarea Constituției, încălcarea principiilor descentralizării. Autorităților locale li se încalcă dreptul de a elabora și implementa independent politica fiscală. Acest lucru, spune Viorel Furdui, va duce la limitarea surselor de suplinire a bugetelor locale și, în consecință, la micșorarea posibilităților de rezolvare a problemelor oamenilor.Valentina Casian, primarului orașului Strășeni, a spus că Republica Moldova are angajamente față de Uniunea Europeană care prevăd autonomia locală. Ceea ce se propune acum nu este altceva decât o derogare de la principiul descentralizării și afectează buna guvernare la nivel local și central. „O politică fiscală nu se elaborează în baza unei plângeri, o politică fiscală se elaborează în baza unei analize foarte clare. Această analiză, la multiplele solicitări ale primarilor, nu a fost prezentată nici până în ziua de astăzi”. Valentina Casian solicită ca autoritățile publice locale să fie respectate, să fie implicate la elaborarea tuturor documentelor care le vizează.

Primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, spune că plafonarea taxelor înseamnă să-i pui la același nivel pe micul antreprenor și pe „rechinul cel mare”. „Nu este posibil ca businessul mare să-l pui pe aceeași treaptă. Nu cunoaște mai bine funcționarul de la Ministerul Finanțelor ce se întâmplă în comunități, ce se întâmplă la Edineț, ce se întâmplă la Strășeni, la sud, la nord, în centru, indiferent unde. Am venit să spunem cu vehemență „Nu” acestui lucru. Am venit să spunem cu vehemență că primarii reprezintă poporul”, a menționat edilul.Tot astăzi, mai multe asociații de afaceri au semnat o declarație publică în susținerea inițiativei Ministerului Finanțelor de a plafona taxele locale, care, în opinia lor, are drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător. În declarație se menționează că autonomia locală este unul din principiile de bază ale administrației publice locale, fiind garantată atât de legislația națională, cât și de cea internațională. Totuși, aceasta nu restricționează stabilirea prin lege a unor limite maxime pentru cotele taxelor locale. Atât Constituția Republicii Moldova, cât și Carta Europeană a Autonomiei Locale, prevăd stabilirea cotelor taxelor locale în limitele legii. În același timp, semnatarii declarației spun că pe alocuri taxele sunt exagerate și ele trebuie micșorate. Antreprenorii susțin inițiativa a plafona taxele locale pentru trei ani, cu indexarea anuală a acestora, în baza indicilor inflației.

Într-o reacție, Ministerul Finanțelor a declarat că este deschis pentru discuții pe marginea oricărui subiect reflectat în proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021. Ministerul precizează că s-a propus stabilirea în Codul Fiscal a unor plafoane a cotelor taxelor locale, acest lucru venind ca urmare a multiplelor solicitări din partea mediului de afaceri și asociațiilor de business.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.