Prețul la benzină a depășit 30 de lei

Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a depășit 30 de lei. Pentru ziua de joi, ANRE a stabilit prețul maxim la acest tip de combustibil în mărime de 30,09 lei, în creștere cu 31 de bani. Motorina va costa 27,48 lei, cu opt bani mai puțin ca astăzi, transmite IPN.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că, dacă pe parcursul lunilor martie și aprilie a fost înregistrat un fenomen atipic de creștere mai pronunțată a cotațiilor Platts la motorină, fapt care a condus la o depășire temporară a prețului de comercializare a acesteia în raport cu benzina, atunci de la începutul lunii curente are loc repoziționarea parității tradiționale dintre cele două tipuri de carburanți.

Pentru comparație, dacă pe parcursul lunilor martie și aprilie, o tonă de motorină era cotată mai scump decât o tonă de benzină cu circa 30-170 $/tona, atunci în cadrul ultimei sesiuni, din 17 mai, benzina era deja vândută cu 184 $/tona mai scump decât motorina.

Pe parcursul lunii curente se observă o creștere a cotațiilor pentru benzină cu 159,5 $/tona și o descreștere a cotațiilor pentru motorină cu 57,5 $/tona.

Cotațiile la produsele petroliere sunt în continuare influențate de cererea mare din partea pieței ucrainene și de perspectivele refuzului statelor Uniunii Europene a importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă.

Un alt factor care contribuie la majorarea prețului final este creșterea cu circa 0,50 lei a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA, se arată într-un comunicat de presă emis de ANRE.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.