Precizări privind solicitarea certificatelor de la CNAS

Casa Națională de Asigurări Sociale precizează că subdiviziunile sale teritoriale nu eliberează certificate pe suport de hârtie pentru a fi prezentate la diferite instituții publice de pe teritoriul Republicii Moldova. Instituția vine cu aceste precizări în contextul multiplelor adresări ale solicitanților de certificate, transmite IPN.

CNAS menționează, într-un comunicat de presă, că schimbările în activitatea instituției au fost generate de modificările operate în Legea nr.142 din 19 iulie 2018 cu privire la schimbul de date și interoperabilitate, prin completarea art. 6 „Conectarea la platforma de interoperabilitate și participarea la schimbul de date”.

Potrivit prevederilor legii, autoritățile publice sunt obligate să asigure prestarea serviciilor fără a solicita documente de la persoane fizice și juridice în cazul în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resursele informaționale și pot fi consumate sau furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate MConnect.

Prin Platforma tehnologică comună de schimb de date cetățenii vor oferi autorităților publice datele personale o singură dată, iar instituțiile publice vor utiliza aceste date pentru prestarea serviciilor publice.

Totodată, cetățenii pot solicita în continuare de la casele teritoriale de asigurări sociale certificatele necesare pentru prezentarea lor peste hotarele țării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.