Polițiștii din Găgăuzia vor combate mai activ violența domestică

Poliția din Găgăuzia a aflat mai multe despre Convenția de la Istanbul și pe viitor va putea să aplice mai eficient prevederile acesteia, să se contrapună dezinformării vehiculate despre document, iar percepția lor privind convenția în cauză se va îmbunătăți. Acesta ar fi rezultatul unui seminar care a avut loc pe 25 noiembrie 2022 la Ceadîr-Lunga pentru polițiștii din regiune, zilnic solicitați în implementarea prevederilor documentului. Despre aceasta a relatat pentru IPN Elena Savin, directorul Institutului Național al Femeii din Moldova Egalitate, unul din organizatorii evenimentului.

„Având în vedere că polițiștii sunt adesea primii cu care comunică victimele violenței domestice, starea și viitorul victimei depind de poziția și cunoștințele lor. Acesta este motivul pentru care societatea tinde să acorde prioritate pregătirii polițiștilor, mai ales având în vedere faptul alarmant că, în medie, trei din patru femei au fost agresate de partener (dintre care una din trei, fizic), a spus Elena Savin.

În cadrul modelării exemplelor specifice, participanții la seminar au fost rugați să ia decizii privind posibilele acțiuni de rezolvare a situațiilor practice. Drept urmare, participanții au remarcat că societatea noastră este practic indiferentă față de violența domestică, există multe stereotipuri („bătaia înseamnă dragoste”, „și noi am fost bătute, dar a trecut, familia a fost salvată și copiii au fost crescuți”) care împiedică combaterea eficientă a violenței.

În finalul seminarului, participanții au apreciat mult atmosfera informală a evenimentului, asimilarea unor informații noi și utile. Aceștia au mulțumit organizatorilor și donatorului, remarcând valoarea practică a reuniunii.

Seminarul a fost organizat de Institutul Național al Femeii din Moldova „Egalitate” în cadrul proiectului privind combaterea violenței împotriva femeilor, finanțat printr-un grant al Institutului pentru studierea Războiului și Păcii cu sprijinul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.