Platforma DA își reiterează apelul privind asumarea guvernării

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr cheamă partidele proeuropene și președintele țării la consultări. Totodată, formațiunea își reiterează poziția de a-și asuma un guvern minoritar. Apelul în acest sens a fost lansat în contextul în care decretul prezidențial, prin care în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru a fost desemnată repetat Natalia Gavrilița, a fost declarat neconstituțional, transmite IPN.

Liderul Platformei, Andrei Năstase, susține că partidul militează în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate, organizate de un guvern de profil pro-european responsabil, capabil să gestioneze crizele din societate. „Platforma Demnitate și Adevăr își reiterează poziția oficială de a-și asuma un guvern minoritar de profil pro-european, capabil să gestioneze cele mai stringente probleme ale oamenilor și ale țării, respectiv, să organizeze alegeri anticipate libere și corecte”, precizează politicianul într-o declarație.

De asemenea, Platforma DA cheamă la negocieri partidele proeuropene responsabile și consultări urgente cu președintele țării în vederea identificării rapide a unor soluții de ieșire din criza generalizată. „Respingem cu fermitate orice fel de narative propagandistice și manipulatorii care vor încerca să zădărnicească limpezirea situației politice din Republica Moldova prin instalarea unui guvern minoritar asumat de Platforma Demnitate și Adevăr”, mai spune Andrei Năstase.

Decretul președintelui Maia Sandu, prin care în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru a fost desemnată repetat Natalia Gavrilița, a fost declarat neconstituțional. Hotărârea a fost emisă de către Curtea Constituțională, care a admis parțial sesizarea deputaților Partidului Socialiștilor. Curtea a statuat că, pentru a fi respectat articolul 98, alineatul 1 din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

Apelul liderului Platforma DA a fost sonorizat după anunțarea deciziei Curții Constituționale privind neconstituționalitatea decretului prezidențial, dar înainte de briefingul susținut de președintele Maia Sandu, care și-a încheiat mesajul cu formula: „La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.