Părinții tânărului împușcat la o piscină din Hâncești: De ce justiția e de partea ucigașilor?

Fostul șef al Poliției criminale din Hâncești, condamnat la 12 ani și 6 luni de închisoare pentru uciderea din culpă în 2018 a tânărului Dan Osipciuc la o piscină din Hâncești, a ieșit la libertate fără a ispăși măcar jumătate din pedeapsă. Cel de al doilea inculpat, proprietarul centrului de agrement, este fugit din țară. Părinții băiatului spun că cele întâmplate demonstrează că țara nu are nevoie de oameni cumsecade, iar justiția privește doar în direcția celor care plătesc mulți bani. „De ce justiția noastră este de partea de ucigașilor?”, se întreabă mama lui Dan Osipciuc.

Într-o conferință de presă la IPN, tatăl tânărului, Sergiu Osipciuc, a declarat că peste un an de la omor, fostul polițist Ion Cojocaru a fost condamnat la 12 ani și 6 luni de închisoare. Celălalt bărbat, Amir Rabi, a fost recunoscut vinovat de utilizarea armei în loc public. A trecut termenul de prescripție și a fost eliberat. După recurs, Curtea de Apel Chișinău i-a menținut lui Cojocaru aceeași pedeapsă de 12 ani și jumătate de pușcărie, iar Amir Rabi a fost găsit vinovat de instigarea la omor și depășirea atribuțiilor de serviciu, fiind condamnat la 5 ani de privațiune de libertate. La citirea sentinței acesta deja fugise din țară, iar în prezent se află în România. Ca urmare a fost depus recurs la Curtea Supremă de Justiție, examinarea a durat circa doi ani. CSJ a hotărât întoarcerea la rejudecare la Curtea de Apel într-un alt complet de judecată. Toate acestea pe fundalul faptului că părinții au aflat că din august 2023 Ion Cojocaru se află în libertate. Aceasta, după ce s-a plâns pe deținerea în arest preventiv, pe condiții proaste de detenție, dar și a cerut amnistie.

Mama băiatului, Natalia Osipciuc, a menționat că fostul polițist nu și-a recunoscut vinovăția și afirma că se află în detenție pe nedrept. „Nu pot să înțeleg cum un astfel de om poate fi lăsat în libertate. Îmi este greu, îmi este strașnic, dar suntem nevoiți să supraviețuim cu asta. Eu și soțul meu nu mai trăim, ci doar supraviețuim. Fiul nostru cunoștea patru limbi – rămână, rusă, engleză, franceză, era student, fotbalist, sportiv, muzician – eu înțeleg că Moldova noastră nu are nevoie de astfel de oameni? De ce justiția noastră este de parte ucigașilor?”, afirmă mama băiatului împușcat.

Potrivit ei, cele întâmplate cu familia lor demonstrează că țara noastră nu are nevoie de oameni cumsecade. „Polițiștii noștri viteji nu au grijă de oamenii simpli, ci slujesc sacii cu bani. Noi, ca parte vătămată, nu suntem protejați în niciun fel. Ucigașii și avocații lor folosesc cele mai murdare metode pentru a-și atinge scopurile și anume să scape de pedeapsă. În țara noastră justiția privește în direcția celor care plătesc bani mulți. Judecătorii sau nu cunosc legea, sau o întorc pe dos. Ucigașii fiului nostru sunt în libertate, se simt perfect, se bucură de viață, iar noi nu trăim, dar pur și simplu supraviețuim”, a mai spus Natalia Osipciuc.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.