Oficiali străini, despre moartea lui Alexei Navalnîi

„Îngrozită de moartea laureatului Premiului Saharov, Alexei Navalnîi. Rusia i-a luat libertatea și viața, dar nu și demnitatea. Lupta lui pentru democrație continuă. Gândurile noastre sunt la soția și copiii lui”, a scris Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, după anunțul autorităților ruse despre moartea opozantului Alexei Navalnîi în penitenciarul din regiunea autonomă Yamalo-Nenets. Ea a adăugat că lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna de-a lungul generațiilor, transmite IPN.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a condamnat Rusia pentru moartea lui Navalnîi. „Alexei a luptat pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem. UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru libertate nu se termină niciodată”, a scris oficialul pe Twitter.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, a declarant că Navalnîi „a fost ucis de Putin”. „Tocmai s-a aflat că Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare din Rusia. Se pare că a fost ucis de Putin, la fel ca și alte mii de persoane care au fost torturate din cauza acestei creaturi. Lui Putin nu îi pasă cine moare, atâta timp cât își menține poziția”, a spus președintele ucrainean, citat de RBC-Ucraina.

Și prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, a venit cu un mesaj: „Aceasta este o veste teribilă. Fiind cel mai aprig susținător al democrației rusești, Alexei Navalnîi a dat dovadă de un curaj incredibil de-a lungul vieții sale. Gândurile mele sunt alături de soția sa și de poporul rus, pentru care aceasta este o tragedie uriașă”.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarant, potrivit meduza.io, că este un „lucru este foarte deprimant”. „L-am întâlnit la Berlin, când era tratat în Germania pentru efectele otrăvirii, am discutat cu el despre curajul pe care l-a necesitat decizia sa de a se întoarce în Rusia. Acum a plătit cu viața pentru asta. Știm foarte bine ce fel de regim este acesta. Oricine critică, oricine se ridică pentru democrație trebuie să se teamă pentru viața și siguranța sa. Așa că suntem șocați. Gândurile noastre sunt alături de soția sa, de copiii săi, de prietenii săi, de adepții săi. Este pur și simplu îngrozitor. Și este un semn al modului în care Rusia s-a schimbat. Din păcate, acest proces a început cu mult timp în urmă, s-a îndepărtat de mult timp de democrație, nu mai este o democrație de mult timp”, a declarat cancelarul german.

Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a comentat că „Navalnîi a fost asasinat”,  potrivit ziare.com.

Autoritățile din Federația Rusă au anunțat astăzi moartea opozantul Alexei Navalnîi în penitenciarul din regiunea autonomă Yamalo-Nenets, unde era deținut. Serviciul Federal al Penitenciarilor din Rusia precizează că acesta s-ar fi simțit rău în urma plimbării. „Lucrătorii medicali ai instituției au ajuns fără întârziere, a fost solicitat un echipaj al medicinii urgente. Au fost efectuate toate manevrele de resuscitare, însă acestea  au fost fără rezultat. Medicii de la urgență au constatat decesul condamnatului”, precizează Serviciul Federal al Penitenciarilor, subdiviziunea Yamalo-Nenets.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.