O rezoluție a APCE constată ritmul lent al reformei sistemului judiciar în Moldova

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție privind progresul procedurii de monitorizare în anul 2020, în document regăsindu-se constatări și cu privire la Republica Moldova. Printre cele menționate în rezoluție cu privire la Republica Moldova se numără ritmul lent al reformei sistemului judiciar, transmite IPN.

În rezoluția PACE sunt menționate și progresele lente în lupta împotriva corupției, în special progresele insuficiente înregistrate în domeniul prevenirii corupției. Potrivit documentului, trebuie să se asigure că toate părțile interesate se angajează într-un dialog favorabil incluziunii și să facă compromisurile politice necesare pentru a asigura funcționarea instituțiilor democratice în conformitate cu standardele Consiliului Europei, în beneficiul tuturor cetățenilor. De asemenea, trebuie adoptate, fără întârziere, modificările juridice și constituționale preconizate în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

„Să îmbunătățească independența, responsabilitatea și eficiența sistemului judiciar; să actualizeze legislația electorală în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneția din august 2020, în special pentru a reglementa mai bine finanțarea campaniilor electorale; să ia măsuri semnificative pentru combaterea corupției și să efectueze o investigație aprofundată în scandalul bancar din 2014”, se menționează în rezoluție.

În documentul APCE se mai menționează cooperarea continuă între autorităților moldovenești și Consiliul Europei, dar și organizarea fără probleme a alegerilor prezidențiale, în ciuda unui mediu polarizat și a unui context sanitar dificil. Adunarea ia act de alegerile din 15 noiembrie 2020, în urma căror a fost ales primul președinte femeie, Maia Sandu, cu o majoritate clară de voturi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.