O misiune a FMI vine în Moldova pentru a analiza evoluțiile recente din economie

O misiune a Fondului Monetar International, condusă de Clara Mira, va efectua în perioada 22 aprilie-2 mai o vizită în Republica Moldova. Reprezentanta permanentă a FMI în Republica Moldova, Svetlana Cerović, precizează într-o declarație pentru presă că misiunea FMI va purta discuții în contextul a celei de-a cincea evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și primei evaluări a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF), transmite IPN.

De asemenea, misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților și va actualiza datele, evaluând perspectivele la nivel macroeconomic.

Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF și EFF, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat pe 21 decembrie 2021. În luna mai 2022 a fost majorat volumul total de creditare la circa 783 de milioane de dolari SUA (594,3 milioane de drepturi speciale de tragere – DST), din care circa 459 de milioane de dolari (348,5 milioane DST) au fost deja debursate.

În afară de aceasta, în decembrie 2023, a fost aprobat un program nou, susținut prin mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF), în valoare de 170 de milioane de dolari (129,4 milioane DST).

Finanțarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani, iar finanțarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate. Finanțarea în baza RSF are un termen de rambursare de 20 de ani și o perioadă de grație de 10 ani și jumătate, pe parcursul căreia nu se achită suma principală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.