Nu ajung paturi la Terapie Intensivă, chiar dacă numărul a fost majorat de patru ori

Toate spitalele municipale au fost mobilizate pentru circuitul COVID-19, însă autoritățile din sănătate sunt la limită, dificultatea fiind legată de numărul insuficient de paturi la Terapie Intensivă. Chiar dacă, pentru prima dată, numărul paturilor a fost majorat de patru ori, nu sunt suficiente, a comunicat Boris Gîlca, șef interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, la ședința operativă de la Primărie, transmite IPN.

Aproape 50% din numărul total de pacienți infectați cu noul coronavirus se tratează în instituțiile medicale din municipiul Chișinău. Capacitatea totală în aceste instituții este de 1353 de locuri pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 în secții și 79 la Terapie Intensivă.

Săptămâna trecută, la Spitalul municipal „Sfânta Treime” au fost activate suplimentar 18 paturi la Terapie Intensivă. Acum, se fac pregătiri pentru activarea a încă 200 de paturi pentru internarea pacienților cu COVID-19.

Șeful de la sănătate a precizat că tulpina Delta este foarte agresivă și contagioasă, acest fapt fiind dovedit și de clinica pe care o dezvoltă pacienții. Din totalul de pacienți internați –  98% sunt persoane nevaccinate, ele dezvoltând forme grave ale bolii. În momentul în care ajung la terapie intensivă, cu regret, șansa la viață se reduce cu 50%, iar odată ce sunt intubați cu forme extrem de grave, rămân doar 5-10% șanse la viață.

Situația este complicată, iar populația trebuie să înțeleagă importanța vaccinării împotriva COVID-19. Or, actuala rată de 30% nu este suficientă pentru a asigura o imunitate colectivă. Boris Gîlca a îndemnat populația să se vaccineze, menționând că acest fapt reduce riscul pentru a dezvolta o formă gravă de boală.

De la începutul pandemiei, în țară s-au înregistrat peste 316 mii de cazuri de infectări cu noul coronavirus Mai bine de 7 mii de oameni au murit.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.