Natalia Gavrilița: Instrumentul stării de urgență e folosit cu moderație și bună credință

Autoritățile sunt în pregătiri pentru lunile ce vor urma, iar Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat deja câteva dispoziții în beneficiul cetățenilor și agenților economici afectați de criza în energie și de consecințele războiului din Ucraina, a declarat premierul Natalia Gavrilița în plenul Parlamentului, unde a mers să ceară prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, transmite IPN.

Premierul a menționat că au fost create premise pentru procurarea și stocarea gazelor naturale, a păcurei, cărbunilor și lemnelor, iar Energocom a obținut licența de la ANRE România și poate vinde/cumpăra gaze naturale pe piața din România. A fost compensată creșterea facturilor la energie și facilitat accesul la lemne de foc, cu menținerea prețurilor de anul trecut la ocoalele silvice.

În vederea reducerii consecințelor economice ale războiului, au fost limitate adaosurile comerciale la alimentele de bază, a fost facilitat exportul produselor agricole perisabile și accesul producătorilor autohtoni la piețe și târguri. Pentru a gestiona fluxul de refugiați, au fost simplificate condițiile de intrare în Republica Moldova, fiind asigurat procesul de studii, muncă și îngrijire medicală.  „
Toate aceste măsuri nu ar fi fost posibile fără instrumentul constituțional al stării de urgență pe care l-am folosit, după cum au văzut cetățenii acestei țări, cu moderație și bună credință”, a declarat premierul.

Natalia Gavrilița a punctat și măsurile sociale promovate, printre care oferirea ajutorului unic pensionarilor și angajaților din sectorul bugetar, creșterea salariului minim, a alocațiilor pentru copiii cu vârsta până la doi ani, precum și mărirea de aproape trei ori a cuantumului granturilor pentru businessul autohton. „Pe lângă solicitarea de a aproba prelungirea stării de urgență, fac un apel către toți moldovenii să sprijine demersul de a reclădi din temelie Republica Moldova, să-și aducă contribuția proprie la construcția unui viitor european, mai bun și mai prosper, în unitate, solidaritate, și pace”, a subliniat premierul.

Decizia de a prelungi starea de urgență cu 60 de zile, începând cu data de 7 octombrie, a fost susținută cu votul a 53 de deputați.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.