Moldova – prima țară care semnează un Parteneriat pentru Securitate și Apărare cu UE

Republica Moldova este prima țară care a semnat cu Uniunea Europeană Parteneriatul pentru Securitate și Apărare. Potrivit autorităților, acesta acord va ajuta țara să consolideze domeniul apărării, să sporească securitatea cibernetică și să contracareze tentativele Rusiei de a interveni în procesele democratice. Parteneriatul a fost semnat la Bruxelles de către prim-ministrul Dorin Recean și vicepreședintele Comisiei Europene, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, transmite IPN.

„Pentru a spori reziliența Republicii Moldova, Moldova a devenit astăzi prima țară care a semnat un parteneriat în domeniul securității cu Uniunea Europeană. Est prima țară și probabil vor mai fi și multe altele, pentru a crea o rețea de prieteni care să ne ajute să creăm parteneriate solide în domeniul securității. Aceasta presupune o cooperare tot mai strânsă în domenii ca securitatea cibernetică, combaterea amenințărilor hibride, informare, dezvoltarea capacității și multe domenii noi de cooperarea”, a precizat Josep Borrell la conferința de după cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - UE.

În context, premierul a reiterat că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă cel mai bun mecanism pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova. „Pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv, consolidăm reziliența țării noastre în fața provocărilor cu care ne confruntăm”, a declarat șeful Guvernului de la Chișinău.

Potrivit lui, astfel va fi sporită alinierea țării la Politica Externă și de Securitate Comună a UE, va fi  consolidată asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, iar Republica Moldova va contribui mai activ la pacea și securitatea europeană.

„Alături de Uniunea Europeană, Republica Moldova devine mai puternică și mai rezistentă atât din punct de vedere politic, cât și economic. Ne bucurăm să vedem aceeași deschidere și din partea statelor membre. Alături de Uniunea Europeană, viitorul Republicii Moldova este unul mai competitiv, mai pașnic și mai sigur”, a mai spus Dorin Recean.

Cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană a avut loc marți la Bruxelles. S-a discutat evoluția relațiilor cu UE prin prisma implementării Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și mersul pregătirilor pentru deschiderea negocierilor de aderare. Tot astăzi a fost semnat și Acordul privind participarea Republicii Moldova în Programul pentru Ocupare și Inovații Sociale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.