MobiSign –semnătură electronică disponibilă gratuit prin aplicație mobilă

Un nou serviciu guvernamental de identitate și semnătură electronică mobilă – MobiSign – va fi pus în curând la dispoziția cetățenilor și organizațiilor și va fi disponibil gratuit atât pentru cetățenii din țară, cât și pentru cei de peste hotare. Guvernul a aprobat Conceptul și Regulamentul privind modul de funcționare și utilizare a serviciului, transmite IPN.

Potrivit autorităților, spre deosebire de alte tipuri de semnătură digitală disponibile pe teritoriul Republicii Moldova, aplicația MobiSign oferă o serie de avantaje. Este gratuită, nu necesită cititoare de carduri, poate fi descărcată direct pe telefon și nu creează impedimente pentru folosirea pe același dispozitiv a serviciilor de semnătură mobilă furnizate de operatorii de telefonie mobilă.

Dreptul de utilizare a serviciului va putea fi obținut după confirmarea identității și înregistrarea la operatorii desemnați pentru certificarea cheii publice din cadrul instituțiilor prestatoare: Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice și misiunile diplomatice și oficiile consulare pentru înregistrarea beneficiarilor MobiSign din diaspora. Totodată, nu este exclusă posibilitatea înregistrării utilizatorilor la distanță.

Semnătura electronică avansată calificată are aceeaşi valoare juridică ca și semnătura olografă, iar MobiSign va fi un dispozitiv mult mai modern de aplicare a semnăturii electronice.

Noul serviciu este creat de Agenția de Guvernare Electronică ca parte componentă a sistemelor informaționale de stat ale Republicii Moldova, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.