Miza protestelor este venirea la putere a unor forțe loiale Federației Ruse, opinii

Prin intermediul protestelor și acțiunilor destabilizatoare, Partidul Șor își dorește creșterea nemulțumirii oamenilor față de guvernare și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Scopul final al acestor acțiuni este înlocuirea guvernării proeuropene cu forțe proruse, loiale Kremlinului. Sunt opiniile comentatorilor politici din Republica Moldova, după ce ieri câteva mii de protestatari au blocat circulația pe arterele principale ale Chișinăului cerând guvernării achitarea integrală facturilor pentru lunile de iarnă. Potrivit experților, organizatorii protestelor și-au propus tensionarea situației prin acțiuni instigatoare la violență, notează IPN.

Comentatorul politic Ion Tăbârță spune că miza Partidului Șor este de a destabiliza situația în țară, de a crea haos pe arterele din Chișinău în zile de muncă, astfel crescând gradul de tensiune în societate.

„Este o nouă tactică a Partidului Șor, ambalat în această Mișcare Pentru Popor, de a perturba ordinea publică, bunul mers al lucrurilor în municipiul Chișinău și în țară. Se dorește creșterea gradului de tensiune în societate, nemulțumirea față de guvernare. Scopul major, scopul final al Partidului Șor este căderea actualului partid de guvernare, provocarea alegerilor anticipate și venirea la cârma Republicii Moldova a forțelor loiale Federației Ruse. Este un scenariu care nu este nou și se aplică, cel puțin, din toamna anului trecut ”, a spus comentatorul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Scriitorul Mircea V. Ciobanu spune că protestele plătite de Partidul Șor accentuează o inechitate între oamenii care vin la protest pentru bani și cei care muncesc pentru sume mult mai mici. Potrivit scriitorului, revendicarea protestatarilor privind achitarea integrală a facturilor este utopică și populistă.

„Majoritatea celor care participă la protest pot fi numiți zilieri, adică fac un serviciu contra unei sume de bani. Ceilalți care stau în spatele lor sunt niște mercenari angajați într-un război concret. Trebuie penalizați cei care depășesc limitele prezenței la un protest. Marea crimă este că la noi circulă saci cu bani, care într-un stat normal ar fi o extraordinară diversiune împotriva economiei, sistemului financiar. Sunt bani nedeclarați, a căror proveniență este incertă, care nu sunt impozitați. Cum se descurcă agenții economici de la țară, care nu pot angaja oameni pentru că oamenii din sate se duc în altă parte, unde li se achită dublu pentru a nu face nimic?”, a spus scriitorul Mircea V. Ciobanu.

Expertul IPRE, Mihai Mogîldea, spune că transferarea protestelor din zilele de duminică în zilele de muncă are scopul de a crea haos în Chișinău și de a-i provoca pe reprezentanții guvernării să ia atitudine.

„Organizarea acestor acțiuni în timpul zilelor lucrătoare este menită să creeze iluzia că protestele sunt permanente și în același timp încearcă să instige la violență. Pentru că, pe de o parte, ai oameni plătiți cu câteva sute de lei care vin la protest, pe de altă parte, vin oameni care își arată nemulțumirea față de această corupere pe față care are loc în centrul orașului. Oamenii plătiți de Partidul Șor, prin intermediul unor diversioniști, vor fi implicați în acțiuni instigatoare la violență. În același timp, în zilele de lucru sunt prezenți deputații, miniștri, au împotriva cui protesta, teoretic vorbind. Se dorește atragerea deputaților, miniștrilor în acest circuit ca să-i provoace la declarații mai puțin gândite. Miza este conectarea acestor proteste plătite la agenda de guvernare”, a explicat expertul IPRE, Mihai Mogîldea.

Potrivit reprezentanților Partidului Șor, inițiativa Mișcării Pentru Popor privind achitarea de către Guvern a facturilor populației pentru lunile de iarnă a fost semnată de aproximativ 800 de mii de cetățeni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.