Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova, un an de la înființare

Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova își sărbătorește prima aniversare pe 22 mai. De la înființare, EUPM Moldova acordă sprijin autorităților din Republica Moldova în construirea și consolidarea rezilienței împotriva amenințărilor hibride, transmite IPN.

Vicepreședintele Comisiei Europene, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat că, la un an de la inaugurarea oficială a sediului Misiunii de la Chișinău, Misiunea de Parteneriat UE în Moldova a devenit un partener de încredere al Guvernului Republicii Moldova.

„Unică în mandatul său, această misiune sprijină Republica Moldova în abordarea directă a naturii schimbătoare a amenințărilor cu care se confruntă țara, în special prin consolidarea capacității de a aborda întreaga gamă de amenințări hibride, inclusiv securitatea cibernetică și combaterea dezinformării. Mulțumesc întregului personal al misiunii, inclusiv experților din cele 14 state membre ale UE, pentru eforturile și dedicarea lor. Securitatea Republicii Moldova contribuie la securitatea UE”, a notat oficialul european.

Șeful misiunii EUPM, Cosmin Dinescu, a menționat că, atunci când Misiunea a fost lansată, UE a definit două domenii principale de acțiune. Și anume, consolidarea capacităților țării de gestionare a crizelor și sporirea rezilienței împotriva amenințărilor hibride. „În aceste domenii, am lansat proiecte importante împreună cu Guvernul din Republica Moldova și am obținut primele succese, care construiesc deja reziliența și pregătirea sporite, dorite, a instituțiilor de securitate ale țării. Astfel că, la prima noastră aniversare putem spune cu mândrie că EUPM Moldova și-a atins obiectivul de a fi un partener adevărat și de încredere pentru securitatea Republicii Moldova”, spune Cosmin Dinescu.

Într-un comunicat de presă se menționează că în acest prim an Misiunea a sprijinit operaționalizarea Centrului de comunicare strategică și combatere a dezinformării și a oferit consultanță în timpul elaborării Strategiei naționale de securitate. De asemenea, a donat echipamente și a consolidat capacitățile analitice ale instituțiilor din sectorul de securitate, colaborând cu Ministerul Afacerilor Interne pentru elaborarea unui sistem cuprinzător de gestionare a crizelor și a unei prime analize naționale a riscurilor, registru al riscurilor. La fel, a sprijinit Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, STISC și operaționalizarea noii Agenții pentru Securitate Cibernetică, colaborând cu Serviciul de Protecție și Pază de Stat și cu Serviciul de Securitate și Informații pentru a-și consolida rezistența la amenințările hibride.

EUPM Moldova este prima misiune civilă din cadrul Politicii Comune de Securitate și Apărare a UE, înființată în Republica Moldova, la solicitarea Guvernului, pe 22 mai 2023 și inaugurată la Chișinău de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, la 31 mai 2023. Misiunea oferă asistență sub formă de consultanță strategică, formare și echipamente instituțiilor din sectorul de securitate din țară. Aceasta reflectă sprijinul și angajamentul ferm din partea UE și a statelor sale membre pentru securitatea țării și pentru calea europeană aleasă de către aceasta în actualul context dificil. Această asistență este, de asemenea, expresia rolului global al UE în calitate de actor în domeniul securității care se preocupă de siguranța și securitatea cetățenilor săi, astfel cum este stabilit în Busola Strategică.

„Unic în mandatul său în cadrul misiunilor UE de politică de securitate și apărare comună, EUPM Moldova se concentrează pe consolidarea rezilienței sectorului de securitate al Republicii Moldova în combaterea amenințărilor hibride. Acest lucru reflectă natura și amploarea atacurilor cu care se confruntă țara, fiind supusă aproape întregului spectru de amenințări hibride. În acest domeniu de expertiză, misiunea are, de asemenea, un rol activ în facilitarea îmbunătățirii eforturilor de coordonare a partenerilor internaționali prezenți în țară. UE va continua să fie alături de Moldova și va sprijini cetățenii săi pe calea către viitorul nostru european comun”, se mai menționează în comunicatul EUPM Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.