Mii de Martori ai lui Iehova au fost duși în lagărele de concentrare în timpul Holocaustului

Data de 27 ianuarie a fiecărui an marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Alături de evrei, mii de Martori ai lui Iehova au fost deținuți și executați în lagărele de concentrare naziste în timpul Holocaustului. Au fost „singurul grup din cel de-al Treilea Reich care a fost persecutat doar pe baza credințelor sale religioase”, a menționat pentru jw.org profesorul Robert Gerwarth, transmite IPN.

Dușmani ai Statului

Potrivit istoricului Christine King, regimul nazist i-a etichetat pe Martorii lui Iehova drept „dușmani ai Statului” din cauza „refuzului categoric de a accepta chiar și lucruri minore ale nazismului, care contraveneau credinței lor”. Martorii lui Iehova, cunoscuți pe atunci sub numele de Studenți în Biblie, au adoptat o poziție neutră din punct de vedere politic, bazată pe înțelegerea lor cu privire la învățăturile lui Cristos. Ei au refuzat să folosească salutul „Heil Hitler”, să se implice în acțiuni rasiste și violente sau să se înroleze în armata germană.

Istoricul a adăugat că „în publicațiile lor, ei făceau cunoscute pe scară largă nelegiuirile acelui regim, inclusiv atrocitățile comise împotriva evreilor”. Martorii au fost printre primii deținuți trimiși în lagăre de concentrare, unde au primit ca semn de identificare un triunghi violet. Însă, spre deosebire de alte grupuri, Martorilor li s-a oferit posibilitatea de a face o alegere care i-ar fi putut salva de teroarea nazistă.

Regimul considera că a-i determina pe Martori să-și încalce convingerile religioase era o victorie mai mare decât uciderea sau aruncarea lor în lagăre. Începând din 1938, naziștii le-au oferit Martorilor posibilitatea de a evita execuția și de a fi eliberați din lagăr dacă ar fi semnat o Declarație (Erklärung) prin care s-ar fi obligat să renunțe la credință, să-i denunțe la poliție pe ceilalți Martori, să se supună în totalitate guvernului nazist și să-și apere patria cu arma în mână. Oficialii din închisori și lagăre au folosit adesea tortura și privațiunile pentru a-i determina pe Martori să semneze.

Majoritatea covârșitoare nu au renunțat la convingerile lor. Potrivit istoricului Detlef Garbe, „un număr extrem de mic” de Martori „și-au renegat credința”. El a precizat că „intenția declarată a conducătorilor naziști a fost de a-i șterge pe Studenții în Biblie din istoria Germaniei”.

Cămin și apartenență

Tema din acest an a comemorării internaționale a victimelor Holocaustului este „Cămin și apartenență”. ONU a explicat că subiectul „evidențiază umanitatea victimelor și a supraviețuitorilor Holocaustului, care au fost privați de căminul lor și de sentimentul de apartenență de către autorii Holocaustului”. Circa 4 200 au fost trimiși de naziști în lagărele de concentrare și aproximativ 1600 au fost exterminați, dintre care 548 prin execuție, inclusiv cel puțin 39 de minori. Sute de copii au fost răpiți din familiile Martorilor și plasați în familii naziste sau în centre de reeducare. Comunitatea Martorilor a supraviețuit Holocaustului și continuă să prospere la decenii după prăbușirea regimului nazist.

Geneviève de Gaulle, nepoată a generalului Charles de Gaulle și membră a rezistenței franceze, a cunoscut o prizonieră Martoră în timp ce era deținută alături de aceasta în lagărul de concentrare din Ravensbrück. „Ceea ce am admirat mult la ele a fost faptul că ar fi putut să plece oricând dacă semnau declarația prin care renunțau la credință. ... De fapt, aceste femei, care păreau atât de slăbite și de epuizate, au fost mai puternice decât SS-iștii, care aveau de partea lor puterea și toate mijloacele. Martorele aveau forța proprie, iar nimeni nu le putea învinge puterea voinței”, a spus ea.

Muzee și memoriale ale Holocaustului din întreaga lume expun artefacte și plăci care comemorează persecuția Martorilor lui Iehova. În unele țări aceștia sunt și în prezent atacați sistematic – închiși, bătuți și torturați – pentru că își practică în mod pașnic credința, Rusia fiind cel mai cunoscut stat care îi persecută.

Auschwitz-Birkenau

Aniversarea eliberării lagărului Auschwitz-Birkenau coincide cu Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, având loc în data de 27 ianuarie. Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau precizează că „în afară de scurte mențiuni, literatura despre istoria lagărului de concentrare de la Auschwitz nu ține cont de Martorii lui Iehova. ... Acești prizonieri merită o atenție mai mare datorită modului în care au reușit să-și păstreze principiile morale în condițiile din lagăr”.

Rudolf Hoess, comandantul SS de la Auschwitz, a scris în autobiografia despre executarea unor Martori ai lui Iehova pentru refuzul acestora de a-și încălca neutralitatea creștină. „Așa îmi imaginez că trebuie să fi arătat primii martiri creștini în timp ce așteptau în arenă să fie sfâșiați de fiarele sălbatice. S-au dus la moarte cu fețele transfigurate, cu ochii ridicați spre cer și cu mâinile încleștate în rugăciune. Toți cei care au asistat la executarea lor – chiar și plutonul de execuție – au fost profund mișcați”, a spus el.

Prizonieri

Fostul prizonier, Andrzej Szalbot, a fost arestat în 1943 și dus la biroul Gestapo din Cieszyn pentru că a refuzat să se înroleze în armata germană. I s-a promis că va fi eliberat imediat dacă va semna un document prin care să renunțe la calitatea de membru al organizației și să declare că învățăturile acesteia sunt eronate. După ce Andrzej Szalbot a refuzat să semneze, acesta a fost torturat și bătut în mod repetat. După șase săptămâni de interogatoriu, la vârsta de 19 ani, el a fost trimis la Auschwitz. „Mi‑am pierdut cunoștința de câteva ori. N‑am putut să mă mai țin pe picioare”, a relatat Andrzej Szalbot.

În 1943, Helena Cienciała a fost arestată de Gestapo și trimisă la Auschwitz. Două luni mai târziu, tatăl ei a sosit și el la Auschwitz, iar după încă două luni, a sosit și mama acesteia. Întreaga familie a fost arestată pentru simplul motiv că erau Martori ai lui Iehova.

Martorii lui Iehova au fost duși în Auschwitz încă din primele luni de funcționare a lagărului. Cel puțin 387 de Martori au fost trimiși la Auschwitz în cei cinci ani de funcționare și aproape 40% au murit în lagăr.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.