Mihai Popșoi: Relațiile cu Rusia sunt la cel mai jos punct din istoria independentă a Moldovei

Vicepremierul Mihai Popșoi spune că în prezent relațiile cu Federația Rusă sunt la cel mai jos punct din istoria independentă a Republicii Moldova. Potrivit ministrului afacerilor externe, acest fapt este rezultatul agresiunii barbare a Rusiei împotriva Ucrainei, dar și a demersurilor destul de neprietenești în contextul relației moldo-ruse, transmite IPN.

„Criza energetică prin care am trecut este rezultatul agresiunii, nemaivorbind despre încercările de a sponsoriza diverși actori politici care sunt exponenți ai Kremlinului pentru a destabiliza situația din Republica Moldova. Inclusiv utilizând unii actori politici din autonomia Găgăuză, încercând să destabilizeze lucrurile în regiunea transnistreană, dar nu le-a reușit și nu le va reuși pentru că Republica Moldova în pofida tuturor dificultăților prin care trece își consolidează capacitatea de apărare. Și de apărare în sensul larg al cuvântului – reziliența societală, reziliența tuturor instituțiilor de drept din țara noastră, grație sprijinului generos din partea partenerilor noștri, inclusiv și în primul rând din partea României”, a declarat vicepremierul Popșoi într-un interviu pentru Euronews România.

Potrivit lui, în prezent, Republica Moldova este mai puternică și mai rezilientă, decât era acum doi-trei ani, inclusiv în domeniul energetic, unde sunt cele mai mari progrese, datorită, în primul rând sprijinului României.

„Noi avem grijă de cetățenii noștri, contribuim la creșterea economică a Republicii Moldova în pofida tuturor încercărilor Federației Ruse de a submina economia Republicii Moldova în rezultatul agresiunii barbare Federației Ruse împotriva Ucrainei. Rusia, cu mare regret, timp de 30 de ani, a subminat tot ceea ce înseamnă stabilitate, dezvoltare în Republica Moldova, ținându-ne ostatici acelui conflict înghețat în stânga Nistrului. Această retorică beligerantă din partea Kremlinului ne lasă rece, noi știm ce avem de făcut, știm cine ne sunt prietenii și acest lucru îl știu și cetățenii Republicii Moldova”, susține ministrul de externe.

Mihai Popșoi a mai spus că încercările Federației Ruse sunt bine cunoscute, dar nu au sorți de izbândă, având în vedere că cetățenii Republicii Moldova își cunosc interesele și își văd viitorul în marea familie europeană alături de România și de țările prietene.

Vicepremierul Mihai Popșoi efectuează în perioada 23-24 mai o vizită oficială la București. Ministrul afacerilor externe, împreună cu omologul său român, Luminița Odobescu, participă la Black Sea and Balkans Security Forum. De asemenea, cei doi oficiali vor purta discuții bilaterale, după care vor susține declarații pentru presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.