Marșuri ale Victoriei, la Chișinău și Bălți. La Bălți veteranii „nu au putut participa”

Partidul Socialiștilor a desfășurat astăzi la Chișinău Marșul Victoriei și Acțiunea „Regimentul Nemuritor”, consacrate Zilei Victoriei. Potrivit poliției, la manifestare au participat 10-15 mii de oameni, în timp de Igor Dodon, președintele PSRM, a operat cu cifra de 20 de mii de persoane, transmite IPN.

Participanții la manifestare au mers din Piața Marii Adunări Naționale până la Complexul Memorial „Eternitate”. Ei scandau: „Mulțumim pentru pace!”, „Ținem minte, ne mândrim!”, „Victorie!”, „Никто не забыт ничто не забытo” etc.  

Igor Dodon a spus că „buneii, străbuneii nostri au făcut ca noi să trăim în pace. Unii oameni trebuie să intre în esența la ceea ce s-a întâmplat cu 76 de ani în urmă, să vină și să discute cu veteranii războiului”.

Totodată, Igor Dodon a evitat să răspundă la întrebările jurnaliștilor cât a costat organizarea marșului și de ce nu a venit la manifestare împreună cu Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor, formațiune politică cu care socialiștii ar putea crea un bloc electoral, pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Și la Bălți a avut loc astăzi un marș al Victoriei. Potrivit estimărilor poliției, la manifestațiea de la Bălți au participat în jur de 1000 de persoane. Participant la manifestație, Renato Usatîi, primarul de Bălți și președintele Blocului electoral „Renato Usatîi” a spus jurnaliștilor că, din păcate, veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei nu au putut participa la acest marș, dar ei ne-au dăruit pace, cu prețul vieții lor, a vieții prietenilor și a persoanelor apropiate. Noi, actuala generație, suntem datori nu doar să avem grijă de veteranii care au mai rămas în viață, pentru că ei sunt o memorie vie a evenimentelor respective, a luptelor sângeroase, datorită cărora noi trăim în prezent în pace. Trebuie să facem în așa mod ca această memorie să fie transmisă din generație în generație, pentru că aceasta îi face pe oameni mai buni, mai responsabili. Trebuie să facem totul ca veteranii să se simtă eroi pe parcursul întregului an, și nu doar la 9 mai”, a menționat primarul de Bălți.

Potrivit lui Renato Usatîi, în fiecare an la 9 mai veteranii celui de-al doilea război mondial din Bălți primesc câte 10 mii de lei, banii fiind alocați din fondul de rezervă al Primăriei din Bălți și din banii personali ai lui Usatîi. La Bălți sunt înregistrați în prezent 32 de veterani ai celui de-al doilea război mondial.

Întrebat de jurnaliști dacă e bine ca marșul să se desfășoare pe timp de pandemie, Renato Usatîi a precizat  că a cerut ca toți oamenii de la marș să poarte măști de protecție și să păstreze distanța socială. Totodată, Usatîi a spus nu este de acord cu poziția unor politicieni, care spun că protestele în fața Curții Constituționale sunt ok, iar Marșul Victoriei – nu.

Renato Usatîi a mai anunțat că marți la Bălți va fi deschis un centru de vaccinare anti-COVID-19 pentru toți doritorii din nordul republicii care vor să fie imunizați.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.