Maia Sandu: Sacrificiul celor care au luptat nu poate fi uitat

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a depus astăzi, 9 mai, flori la Complexul Memorial „Eternitate”, „în memoria milioanelor de oameni care și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial”, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Președinției.

„Mi-am exprimat respectul și recunoștința pentru cei care au luptat și și-au dat viața pentru ca, în mai 1945, pacea să revină pe continentul european. Dintre ei, sute de mii ne-au fost concetățeni, sunt buneii și străbuneii noștri”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că sacrificiul celor care au luptat nu poate fi uitat. „El ne învață cât de prețioasă este pacea. Suntem datori să o păstrăm, să prețuim viața și să oferim oamenilor noștri șansa să-și trăiască anii cu speranță, în liniște și prosperitate”, a menționat președintele Republicii Moldova.

Într-un mesaj video, postat pe o rețea de socializare, Maia Sandu a subliniat că „Ziua de 9 mai are o mare încărcătură simbolică pentru țara noastră. Teritoriul Republicii Moldova a fost în centrul marilor tragedii ale secolului al XX-lea. Valul de ură fascistă ne-a lovit crunt comunitățile pe criteriu religios și etnic, după care ura de clasă, foamea organizată și represiunile au dat o nouă lovitură crâncenă oamenilor de aici”.

Potrivit șefului statului, bucuria de azi e legată de victoria asupra nazismului și fascismului, dar e legată și de pacea care a cuprins Europa după această victorie. „Pacea e cel mai de preț rezultat al acestei victorii și pacea este posibilă, inclusiv datorită regândirii felului în care națiunile europene colaborează, rezolvă conflictele și se dezvoltă în armonie în cadrul unei Europe unite”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

„Ziua de 9 mai are o semnificație simbolică aparte. Este și ziua în care două mari națiuni europene, cea franceză și germană, au decis să lase în urmă un trecut plin de ură și de dezbinare, aducător de moarte, de războaie și nenorociri pentru toți și să construiască un viitor comun, liber și prosper. Așa a apărut Europa Unită, acea Europă liberă și prosperă din care vrem să facem parte și noi”, a subliniat Maia Sandu, într-un mesaj video, postat pe pagina sa de Facebook.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.