Maia Sandu: Revenirea la prețurile plafon la carburanți este o soluție

Președintele Maia Sandu susține că, în contextul consecutivelor scumpiri la carburanți din ultima perioadă, se poate constata că acțiunile petroliștilor sunt concertate. În opinia sa, soluția pentru această situație ar fi revenirea la prețurile plafon pentru combustibil. De asemenea, urmează acțiuni imediate a Consiliului Concurenții, prin care să fie aplicată „înghețarea prețurilor”. Declarațiile au fost făcute vineri seara, 26 februarie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, care durat circa șase ore, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, șefa statului a declarat că este destul de clar pentru toți că acțiunile petroliștilor sunt concertate, iar în ultimul an, mai exact în perioada februarie-iunie 2020, autoritățile responsabile nu și-au exercitat atribuțiile. Or, pe piața internațională au fost scăderi ale prețurilor, însă instituțiile responsabile nu au aplicat mecanismele pieței prin care urmau să fie favorizați consumatorii. Ca urmare, consumatorii nu s-au putut bucura pe deplin de aceste scăderi de pe piața internațională.

În opinia sa, soluția pentru situația creată pe piața carburanților este să se revină la plafonarea prețurilor și, în acest sens, sunt necesare modificări legislative. De asemenea, soluția imediată – trebuie aplicată de Consiliul Concurenței. Și există prevederi legale care permit înghețarea prețurilor când este vorba despre acțiuni concertate.

Săptămâna aceasta, petroliștii au afișat la panou prețuri mai mari la carburanți. Scumpirile la carburanți din ultima perioadă au începutul la mijlocul lunii decembrie.

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.