Maia Sandu la Summit-ul ONU: Angajamentul nostru față de cetățeni este recuperarea pierderilor din educație

În Republica Moldova trebuie să fie recuperate pierderile din educație și reconstruit un sistem bazat pe lecțiile valoroase învățate din pandemie. Piatra de temelie pentru succesul viitor este utilizarea pe deplin a resurselor on-line și îmbunătățirea interacțiunilor față în față între profesori și elevi. Cu acest mesaj a venit președintele Moldovei, Maia Sandu, în cadrul Summit-ul ONU „Transformarea educației”, desfășurat în New York, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Președinției.

Potrivit șefului statului, Moldova se confruntă în prezent cu o provocare suplimentară: agresiunea rusă împotriva țării vecine Ucraina. „În Moldova au venit sute de mii de refugiați, iar școlile noastre au primit mii de copii ucraineni, demonstrând dedicația cetățenilor și profesorilor noștri”, a afirmat Maia Sandu.

Președintele a comunicat că nivelul de implicare a copiilor în procesul educațional joacă un rol esențial. „Implicarea copiilor în educație este mare, doar dacă educația reprezintă o dinamică socială puternică în țările noastre, doar dacă profesorii sunt modele centrale care pot să inspire și spre care copiii noștri pot să aspire. On-line, față în față sau ambele metode, formarea profesorilor și valorizarea socială a profesorilor sunt esențiale pentru succesul nostru colectiv”, a menționat ea.

La fel este importantă transformarea condițiilor profesorului, cum ar fi o mai bună formare a cadrelor didactice, cu accent pe formarea continuă, proceduri de selecție mai bune și recompense adecvate pentru munca lor. „Programul nostru de Educație Incluzivă 2022-2030 se va concentra pe o intervenție multidimensională, prin coordonarea serviciilor în domeniul educației, sănătății și cel social la toate nivelurile educației”, a spus Maia Sandu.

„O parte din misiunea noastră este, în opinia mea, să lăsăm copiilor noștri o lume mai solidară, o lume în care copiii noștri cooperează între ei, o lume în care profesorii noștri cooperează între ei, o lume în care diversitatea noastră este energia pentru pace, prosperitate, inovație și înțelegere, o lume în care liderii vorbesc despre educație, nu despre conflicte”, a conchis președintele Republicii Moldova.

Summit-ul ONU „Transformarea educației” a fost organizat pe 19 septembrie, în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.