Maia Sandu: Dacă va fi votat, Guvernul Grosu își va asuma toată responsabilitatea

Președintele Maia Sandu spune că și-a onorat toate responsabilitățile consitituționale prin desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru, iar acum mingea este pe terenul Parlamentului, care trebuie să decidă dacă susține sau nu Guvernul Grosu. Potrivit șefului statului, premierul desemnat va iniția începând cu ziua de astăzi discuții cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare, iar dacă va fi votat își va asuma toată responsabilitatea pentru situația pandemică și economică din țară, notează IPN.

Președintele Maia Sandu spune că decizia privind susținerea unui cabinet de miniștri condus de Igor Grosu rămâne la discreția deputaților. Dacă, totuși, Igor Grosu nu va obține vot de încredere în Parlament, șeful statului spune că se va adresa Curții Constituționale pentru ca Înalta Instanță să decidă asupra circumstanțelor dizolvării Legislativului.

„Acum în Parlament trebuie să se ia decizia, fie se sprijină Guvernul, fie mergem din nou la Înalta Curte ca să vedem ce spune în privința alegerilor anticpate. Candidatul va purta discuții cu fracțiunile, începând cu ziua de mâine” a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii de luni „Cutia Neagră” de la TV8.

Mai mult, Sandu spune că în eventualitatea în care echipa condusă de Igor Grosu va trece testul Parlamentului, va fi un guvern fără sprijin parlamentar și va încerca să acționeze în lipsa unei majorități parlamentare care să-l susțină.

„În momentul în care Guvernul va fi votat, își va asuma responsabilitatea și va începe să corecteze lucrurile și să soluționeze problemele care pot fi soluționate fără sprijin parlamentar, este clar că sprijin parlamentar nu va fi pentru un Guvern responsabil, dar cel puțin acest Guvern va putea să curețe de elemente corupte o parte din instituțiile statului, care sunt în subordinea Guvernului”, a spus  Maia Sandu.

În cadrul emisiunii, șeful statului a infirmat informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora ar fi avut discuții separate cu liderul PSRM, Igor Dodon.

„Dacă Igor Dodon consideră că discuția de la birou până la ascensor a fost o discuție separată, treaba lui. Discuția asta de două minute poate s-o califice cum vrea. Am discutat de față cu colegii lui, inclusiv despre alegeri anticipate. Am încercat, așa cum am făcut și cu ceilalți reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare, să ajungem la o înțelegere pe subiectul declanșării alegerilor anticipate ”, a mai spus Maia Sandu.

Ieri Curtea Constituțională a declarat constițional decretul prezidențial prin care Igor Grosu a fost desemnat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Potrivit legii, premierul desemnat are la dispoziție 15 zile, din momentul intrării în vigoare a decretului, pentru a-și crea echipa guvernamentală și programul de guvernare și pentru a cere vot de încredere Parlamentului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.