Lilian Carp despre crearea blocului „Victoria”: este trădare de patrie

Din punct de vedere politic, crearea blocului de opoziție „Victoria” la Moscova este o trădare de patrie. O spune președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Lilian Carp. Potrivit deputatului PAS, reprezentanții grupului Șor acționează vădit în interesul Federației Ruse, iar Procuratura urmează să se pronunțe tranșant dacă aceste acțiuni cad sub incidența articolului 337 din Codul Penal: trădare de patrie, notează IPN.

La 21 aprilie, la Moscova, toate partidele satelit ale fostului partid „Șor” au semnat documentul de constituire a blocului politic „Victoria”. Entitatea politică este condusă de politicianul fugar, condamnat definitiv în Republica Moldova, Ilan Șor. Deputatul PAS, Lilian Carp, spune că acțiunile grupului Șor, de creare a unei entități politice într-un stat agresor, reprezintă o trădare de patrie.

„Din punct de vedere politic, aceste acțiuni pot fi calificate drept trădare de patrie. Este o ingerință directă a Federației Ruse, prin persoane interpuse din grupul criminal Șor, dar și prin personalități din estrada rusă, care vădit participă la aceste acțiuni pentru a influența viziunile politice din Republica Moldova. Toate acestea pot fi considerate o ingerință directă în politica din Republica Moldova. Toate partiduțele pe care le-a creat Șor în ultimii ani, acum le unește într-un bloc electoral. Acest lucru se întâmplă într-un an electoral foarte important pentru că pentru ei e mai simplu să transmită mesajele de la un singur centru, nu să distribuie mesajele prin partide separate”, a spus Lilian Carp în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Lilian Carp spune că Procuratură urmează să dea un calificativ juridic acțiunilor grupării Șor. Recent, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a anunțat că oamenii legii examinează crearea blocului politic „Victoria” prin prisma articolului din Codul Penal ce vizează trădarea de patrie.

„Am văzut că procurorul general a zis că va analiza componenta de trădare de patrie a persoanelor care au întreprins această acțiune. Eu pot să dau doar calificativul politic și el este: trădare de patrie. Șor, nemijlocit, întreprinde acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova în interesul Federației Ruse”, a mai spus președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Potrivit Codului Penal, trădarea de patrie este fapta săvârșită intenționat de un cetățean al Republicii Moldova în dauna suveranității, inamovibilității teritoriale sau a securității de stat prin trecere de partea dușmanului, spionaj sau divulgare a secretului de stat. Aceasta infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.