La Bulboaca, pregătirile sunt în toi: Summitul CPE – cel mai mare eveniment de politică externă

La Castelul Mimi din satul Bulboaca pregătirile pentru Summitul Comunității Politice Europene sunt în toi. La evenimentul din 1 iunie sunt așteptați circa două mii de participanți, dintre care în jur de 700 sunt jurnaliști. Gazdele amenajează spațiile unde vor fi întâmpinați oaspeții, cele pentru întrevederi, centrul de presă, sala în care oficialii vor susține declarații de presă, dar și unde vor lua masa, transmite IPN.

„Organizăm un summit cu 50 de lideri, cu 50 de delegații. Organizăm un astfel de eveniment pentru prima dată în istoria Republicii Moldova. Este cel mai mare eveniment de politică externă. Este un eveniment foarte complex. Avem tot suportul partenerilor și avem o echipă bună, determinată și motivată”, a declarat pentru presă Olga Roșca, consilier prezidențial pentru afaceri externe și comunicare strategică, în cadrul unui tur organizat la Bulboaca.Pentru localnici au fost stabilite unele limitări pe durata evenimentului. „Cetățenii au fost informați, oamenii știu și așteaptă cu multă mândrie și entuziasm acești oameni. Drumul de la Aeroport și spre Bulboaca nu va fi disponibil, însă vor fi trasee alternative. Le suntem recunoscători oamenilor pentru înțelegerea de care dau dovadă, pentru flexibilitatea lor și pentru acest entuziasm cu care așteaptă oaspeți”, a notat Olga Roșca.Au fost depuse circa 700 de solicitări pentru acreditări de presă, inclusiv presă din Statele Unite ale Americii, din Japonia și din state europene. „Evenimentul este de anvergură. Așteptăm circa două mii de oaspeți în total – delegații și jurnaliști”, a mai spus Olga Roșca.

„Acest summit ne ancorează în marea familie europeană. Este foarte important că, în premieră, toți acești lideri vin în Moldova. Ei vin să ne cunoască. Pentru noi este o oportunitate să le arătăm cine suntem, că suntem oameni liberi, aliniați valorilor europene, că ne dorim să trăim în pace și stabilitate. În cadrul mai multor întrevederi bilaterale vom comunica realizările noastre, reformele pe care le facem, tema pentru acasă, astfel încât să-i convingem să grăbim deschiderea negocierilor de aderare”, a declarat consrezidențială.

Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.