Jurnalist RISE: Liderii pro-Kremlin din Transnistria ocupată se ascund în spatele pașapoartelor ucrainene

Jurnaliștii de investigație moldoveni, împreună cu omologii lor ucraineni, au identificat pașapoarte ale cetățenilor ucraineni la toți liderii politici din Transnistria, formali și informali, relatează IPN care citează o serie de investigații transfrontaliere publicate de două centre de investigații RISE Moldova și Slidstvo.Info.

„Pentru liderii din Transnistria, cetățenia Ucrainei este ca un bilet norocos care le permite să călătorească liber în afara regiunii controlate de Kremlin către Ucraina, Uniunea Europeană și destinații de odihnă”, scriu autorii investigației „Biletul” ucrainean în Europa al liderilor zonei de ocupație ruse”.

„În noua listă a deținătorilor de „bilete norocoase” cu triden, pe lângă noul, așa-zisul prim-ministru Aleksandr Rosenberg și întreaga sa familie, precum și șeful Ministerului de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, se află actualul asa-zisul  președinte al autoproclamatei RMN Vadim Krasnoselsky, „proprietarul” informal al regiunii transnistrene Viktor Gușan, managerii de top ai imperiului său de afaceri „Șerif” Serghei Ganja, Viktor Ukraineți”, se menționează în materialele istoriei internaționale a jurnaliștilor.

Potrivit investigatorilor, „în baza identităților ucrainene, ei își vând companii între ei, își deschid afaceri în Ucraina și Uniunea Europeană, cumpără imobile în regiunea Odessa și, pur și simplu, călătoresc liber cu familiile lor în afara regiunii controlate de Rusia”.

„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și Curtea Europeană a Drepturilor Omului au recunoscut că autoproclamata RMN este ocupată și controlată de Rusia. Între timp, liderii vădit pro-Kremlin ai Transnistriei se ascund de mulți ani în spatele pașapoartelor Ucrainei, ale cărei orașe sunt șterse de pe fața pământului la ordinul patronilor moscoviți ai administrației transnistrene”, a declarat pentru IPN coautorul anchetei și redactor al departamentului de limbă rusă al RISE Moldova  Vladimir Tkhorik.

Jurnalistul de investigație a precizat că „autoritățile moldovenești nu au răspuns încă la întrebările despre identitățile ucrainene ale liderilor transnistreni”.

Anterior, într-un interviu pentru Newsmaker, consilierul Oficiului președintelui Ucrainei Mihail Podolyak a declarat că anturajul lui Zelensky discută despre opțiunea impunerii de sancțiuni împotriva acelor complici transnistreni ai Kremlinului din conducerea regiunii care dețin pașapoarte ucrainene.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.