Jurnalist RISE: E suficientă o oră ca să demonstrezi cine și cum racolează locuitorii din Moldova în armata rusă

Locuitorii din Moldova, chiar și cei de pe malul drept al Nistrului, sunt activ racolați în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană fără acordul oficial al Chișinăului, arată o investigație RISE Moldova «Вербовщики из Тирасполя» (Recrutorii din Tiraspol), citată de IPN.

„Mesajele se transmit prin anunțuri plasate în stradă, pe stâlpi, sau expediate pe canalele private de Telegram”, precizează articolul.

Jurnalistul RISE, autorul investigației, Vladimir Thorik, a sunat la câteva numere de telefon indicate în anunțuri, prezentându-se drept șomer, originar din Bălți. Subiectul discuției a vizat posibilitatea de a fi expediat pe frontul din Ucraina, dar și mărimea plăților pentru serviciul militar în armata rusă.

„Poți dovedi într-o oră cine și cum racolează locuitorii din Moldova în armata rusă. Am găsit informații despre recrutorii militari ruși, inclusiv numele de familie, dovezile apartenenței lor la armată, prin numerele de telefon găsite de noi în anunțuri. Pentru a stabili cui îi aparțin numerele de telefon au fost utilizate câteva aplicații gratuite, s-a căutat prin rețelele de socializare și câteva baze de date transnistrene și ruse”, a precizat pentru IPN autorul investigației.

Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a prezentat poziția instituției la acest subiect într-un comentariu remis redacției RISE. „Grupul operațional de trupe ruse (GOTR) este dislocat în regiunea transnistreană fără acordul autorităților moldovenești, încălcând astfel principiul dreptului internațional”, se arată în răspunsul oficial. „Racolarea ilegală a localnicilor în structuri militare dislocate în regiunea transnistreană subminează suveranitatea, integritatea teritorială și contrazice statutului de neutralitate al Republicii Moldova”, se mai menționează în mesaj.

Autorul investigației, Vladimir Thorik, amintește că „regimul separatist, care a transformat regiunea într-o rezervație a fărădelegii, se bazează inclusiv pe baionetele rusești, fapt confirmat în repetate rânduri de către Curtea de la Strasbourg în hotărârile sale care condamnă încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

„În deciziile CEDO se menționează că, în condițiile sprijinului militar, economic și politic al Rusiei, regiunea transnistreană ar putea continua să existe și să submineze eforturile Chișinăul și structurilor internaționale de soluționare a conflictului și de promovare a democrației și statului de drept în regiune”, a spus pentru IPN jurnalistul de la RISE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.