Judecătorii corupți susțin compania Braus Imobiliare S.R.L. în construcțiile ilegale de pe Mircea cel Bătrân 15, punând în pericol viața a peste 300 de familii

Comunicat de presă
urmare conferinței de presă desfășurată de ACC 56/143 și ACC 55/347 în numele celor peste 300 de familii și agenți economici de pe str. Mircea cel Bătrân 13/2 și 13/1, sectorul Ciocana cu genericul „Judecătorii corupți susțin compania Braus Imobiliare S.R.L. în construcțiile ilegale de pe Mircea cel Bătrân 15, punând în pericol viața a peste 300 de familii”


Compania Braus Imobiliare care a apărut pe piața din Republica Moldova, în perioada anilor 2017-2018, a obținut ilegal certificatul de urbanism și autorizația de construcție pentru 3 blocuri locative a câte 23 de etaje fiecare pe adresa Mircea cel Bătrân 15 din sectorul Ciocana a mun.Chișinău, acolo unde inițial era preconizat noul sediu al Preturii Ciocana. Agenția pentru Supraveghere Tehnică, autoritatea abilitată legal cu supravegherea și exercitarea controlului de stat al calității în construcții a solicitat Primăriei mun. Chișinău, încă din toamna anului 2019, revocarea definitivă a actelor permisive eliberate companiei SRL Braus Imobiliare cu sancționarea factorilor de decizie implicați.

În consecință, în pofida situației existente și a contradicției cu actele normative, prin dispozița Primarului mun. Chișinău nr.855-d din 13.12.2019 a fost revocată autorizația de construire a acestora cu nr.145-c/18 din 28.03.2018 eliberată anume companiei SRL Braus Imobiliare, cu obligarea aducerii în starea inițială a drumurilor și terenurilor publice alăturate care au fost afectat în mod abuziv, însă în realitate compania Braus Imobiliare SRL a atacat în judecată dispoziția Primăriei de revocare a actelor în baza căror continuă această construcție gigantică și prin acțiuni de mituire a judecătorilor, obține câștig de cauza la Curtea de Apel Chișinău. Judecătorii Palanciuc Ecaterina,
Minciună Anatolie și Negru Veronica, nu au dorit să intre în profunzimea subiectului și a probelor prezentate, ci prin suspiciuni de corupție, au dat câștig de cauză companiei private Braus Imobiliare SRL casând  (anulând)  hotărîrea   judecătorului Paniș din prima instanță care făcuse lumină pe acest caz și anulase inițial  certificatul  de  urbanism  și autorizația de contruire a lui Braus, însă corupția și neprofesionalismul unor judecători de la Curtea de Apel ne determină să solicităm examinarea acestui dosar de către CEDO cu sancționarea de către viitorul Guvern al Republicii Moldova a judecătorilor corupți și neprofesioniști.

În data de 12 mai 2021, cazul se va judeca la Curtea Supremă de Justiție, iar dacă prin acțiuni de mituire a judecătorilor, CSJ-ul va menține decizia Curții de Apel, cei peste 300 de locatari și agenți economici  vor protesta în fața CSJ-ului atât în data de marți 11 mai imediat după Conferința de presă, cât și în data de 12 mai când CSJ urmează să se expună pe acest caz de rezonantă națională. Totodată, reprezentanții celor două Asociații de locatari au  solicitat Președintelui Republicii Moldova, Maia SANDU, examinarea disciplinară și evaluarea externă a acestor judecători și a celorlalți care
fără a intra cel puțin în esența problemelor legalității acestor acte, doar pe motive de procedură, neformale și nepertinente a acestei cauze, au dat  câștig de cauză unei compnaii care construiește ilegal și pune în pericol nu doar viața celor peste 300 de locatari din regiune, dar și a viitorilor rezidenți ai acestor imobile gigantice, deoarece pământul se uzurpează și nu permite blocuri mai înalte decât 4 etaje, fără căi de acces pentru salvare sau pompieri, iar faptul că aceste clădiri sunt construite la mai puțin de 25 de metri de butelia de gaz a unei stații alimentare îî determină pe toți locatarii din zonă să facă un apel la presa independentă pentru a-i ajuta să mediatizeze cazul la justa lui valoare.

Astfel, cu acte ilegale și contrare legii, însă cu hotărîri judecătorești care nu le-au examinat legalitatea de confirmare ca legale, ceea ce considerăm că este inadmisibil într-un stat de drept, în care se susține că justiția este înfăptuită în numele legii, această companie Braus Imobiliare SRL construiește în continuare chiar dacă la moment nu dețin o autorizație de construcție legală, cea contestată în instanța de judecată a fost deja expirată, însă nici o autoritate publică de stat nu are curajul să stopeze lucrările extrem de periculoase pentru securitatea cetățrenilor dar și pentru urbanistica sectorului Ciocana din mun.Chișinău.

La eveniment vor participa reprezentanții celor două Asociații de locatari de pe str. Mircea cel Bătrân 13/2 și 13/1, precum și avocații celor peste 300 de oameni, care vor face dezvăluiri în premieră despre cine ar sta în spatele acestor construcții și investiții ilegale ale companiei Braus Imobiliare SRL, dar și despre corupția de la Curtea de Apel Chișinău.

 

_______

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.