Italia donează opt automobile și alte echipamente Biroului de Migrație și Azil

Biroul Migrație și Azil a primit opt automobile și un lot de echipamente pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina. Este vorba și despre generatoare de curent, calculatoare și echipamente de birou. Donația este făcută de către Guvernul Italiei și Organizația Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), transmite IPN.

De la începutul crizei refugiaților provocată de războiul din Ucraina, Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău s-a mobilizat pentru a asigura gestionarea eficientă, sigură și umană a fluxurilor de refugiați. MAI și-a ajustat cadrul legislativ pentru a se asigura că punctele de trecere a frontierei funcționează non-stop și la capacitate maximă. În plus, Guvernul, cu sprijinul UNHCR și al comunității internaționale, face pași fermi în vederea adoptării unor măsuri de protecție temporară pentru refugiați. Un act care va asigura o ședere legală și sigură a persoanelor strămutate care caută siguranță în Moldova.

„Suportul oferit de UNHCR pentru consolidarea capacităților și îmbunătățirea mobilității echipelor din cadrul Biroului Migrație și Azil generează, în primul rând, soluții reale pentru a gestiona în siguranță și mult mai eficient fluxurile de migrație. Un al doilea val de refugiați este posibil în orice moment, iar dacă așa va fi, datorită contribuției partenerilor noștri, BMA va fi mai consolidat și mai pregătit de acțiune”, a declarat ministrul de interne, Ana Revenco, citată într-un comunicat de presă.

Donațiile au fost transmise de către reprezentanta UNHCR în Moldova Francesca Bonelli și ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni. Diplomatul a menționat că Italia a contribuit până acum cu peste 10 milioane de dolari pentru a stimula capacitatea de protecție socială a Guvernului de la Chișinău în beneficiul refugiaților și al populației locale.

„Încă de la începutul acestui război, Italia a sprijinit Moldova, atât financiar, cât și prin diverse echipamente, în gestionarea eficientă a fluxului de refugiați din Ucraina”, a declarat Lorenzo Tomassoni, ambasadorul Italiei în Republica Moldova. „Felicit poporul Moldovei pentru ospitalitatea sa și instituțiile moldovenești, începând cu Poliția de Frontieră, pentru simțul datoriei. Suntem foarte mulțumiți de cooperarea noastră cu UNHCR, care valorifică la maximum finanțarea de 10 milioane de euro. Nu este vorba doar de vehiculele donate astăzi Ministerului de Interne, nici de asistența lunară în numerar oferită celor peste 80 de mii de refugiați. Mă refer, de asemenea, la expertiza crucială care ajută Moldova să își modeleze rapid legislația privind protecția temporară în conformitate cu standardele UE, contribuind astfel la obiectivul strategic de aderare la UE”, a mai spus oficialul.

UNHCR își consolidează capacitățile în Moldova, extinde sprijinul internațional pentru refugiați și furnizează provizii umanitare atât de necesare, prin intermediul Guvernului de la Chișinău. Francesca Bonelli a spus că Italia se numără printre principalii donatori ai UNHCR în Republica Moldova. „Suntem recunoscători pentru sprijinul generos acordat guvernului și poporului din Moldova, care au dat dovadă de o ospitalitate remarcabilă față de refugiați încă de la începutul crizei”, a notat reprezentanta UNHCR în Moldova.

Până în data de 15 septembrie, peste 608 mii de refugiați din Ucraina au intrat în Republica Moldova. Majoritatea s-au mutat în alte țări europene, iar peste 90 de mii se află în continuare aici.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.