Ion Sturza: În cazul Mitropoliei Basarabiei, cred că se putea găsi alt edificiu

Putea fi identificat un alt edificiu pentru a fi oferit Mitropoliei Basarabiei. O spune fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, potrivit căruia decizia guvernării de a retroceda Mitropoliei Basarabiei o clădire istorică din centrul Chișinăului, prin derogare de la lege, creează dispute aprinse în societate. Fostul șef al Guvernului spune că dreptul la proprietate trebuie respectat, însă în condițiile actuale, retrocedarea echitabilă a imobilelor devine un proces extrem de complicat, notează IPN.

Potrivit unui proiect de lege, semnat de deputații PAS, prin derogare de la lege are loc transmiterea cu titlu gratuit, din proprietatea statului în proprietatea Mitropolia Basarabiei, a clădirii fostului Seminar teologic, cu păstrarea aspectului arhitectonic inițial al clădirii, fără drept de înstrăinare. Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, spune că, în condițiile actuale, procesele de retrocedare pentru cei cărora le-au fost luate abuziv bunurile nu pot avea loc în mod echitabil.

„Nu contest procedurile de retrocedare. Dar pentru Republica Moldova, la peste 30 de ani de la Independență, timp în care s-a schimbat mult peisajul de proprietate, iar majoritatea activelor, inclusiv, imobiliare nu mai sunt în mâinile statului, va fi foarte greu de făcut o retrocedare echitabilă pentru toți cei care au fost pe nedrept lipsiți de proprietăți. În cazul dat se încearcă o legislație separată pentru Mitropolia Basarabiei. Nu contest posibilitatea transmiterii unor edificii pentru Mitropolia Basarabiei pentru exercitarea funcțiilor sale directe, poate mai puțin pentru activități birocratice, ca oficii”, a spus Ion Sturza în cadrul emisiunii „În context” de la postul public de televiziune.

Potrivit ex-premierului, decizia guvernării de a oferi Mitropoliei Basarabiei o clădire istorică unde se află o aripă a Bibliotecii Naționale generează discuții aprinse. Ion Sturza spune că, pentru a face dreptate Mitropoliei Basarabiei, guvernarea ar putea identifica un alt edificiu.

„Atunci când a început procesul de trecere de la Mitropolia lui Vladimir la cea a Basarabiei a mai multor enoriași, ei au trecut fără probleme cu tot cu biserici, cu edificiile fizice. Nu a existat un impediment. Discuțiile sunt generate de edificiul propriu-zis, care este unul dintre puținele edificii culturale care găzduiește cea mai veche colecție de carte veche cu peste 30 de mii de foliante, dotat cu tehnologii moderne de păstrare a acestor cărți. Cred că se putea găsi alt edificiu. Acesta este punctul meu de vedere. Va fi o discuție aprinsă, se vor scinda opiniile, dar acesta este un proces democratic”, a mai spus ex-premierul Ion Sturza.

Printr-un comunicat de presă, Mitropolia Basarabiei amintește că dreptul de proprietate este unul fundamental, protejat de legislația națională și cadrul juridic internațional. Potrivit reprezentanților instituției, ultimul proprietar de drept al bunului imobil care, împreună cu altele, a fost confiscat abuziv de către regimul sovietic de ocupație, a fost Arhiepiscopia Chișinăului, eparhie constitutivă a Mitropoliei Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române, entitate înzestrată cu personalitate juridică începând cu anul 1923. De asemenea, Mitropolia Basarabiei dă asigurări că nu va schimba destinația edificiului, respectiv, activitatea Bibliotecii Naționale nu va fi afectată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.