Ion Chicu: Vom semna Pactul pentru Europa, cu condiția excluderii sintagmei „spațiu euroatlantic”

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei agreează ideea semnării unui pact de către formațiunile politice care susțin vectorul european al țării. O spune liderul PDCM, Ion Chicu, potrivit căruia formațiunea sa este gata să semneze Pactul pentru Europa inițiat de Blocul politic „Împreună”, cu condiția ca din textul declarației să dispară sintagma „spațiu euroatlantic”. Ion Chicu spune că Republica Moldova trebuie să-și mențină neutralitatea, iar orice aluzie privind aderarea țării la NATO este contraproductivă, notează IPN.

Blocul politic
„Împreună” a lansat recent Pactul pentru Europa, document strategic similar Pactului de la Snagov, semnat de către forțele politice din România înainte de aderarea țării la UE, prin care partidele politice sunt invitate să-și asume public obligația de a contribui la integrarea europeană. Liderul PDCM, Ion Chicu, spune că formațiunea sa susținea ideea semnării unei astfel de declarații, însă propune mai multe modificări.

„M-a telefonat unul din cei patru lideri ai acestui bloc și m-a întrebat dacă dorim să semnăm acest pact. Am cerut textul declarației, au făcut unele redactări și l-am remis înapoi. Pactul se numește Pentru Europa, noi am propus să fie Pactul pentru Moldova, stat european, pentru că noi suntem pentru Republica Moldova, nu pentru Europa. Am solicitat să se excludă de acolo noțiunea euroatlantic, pentru că miroase a NATO, lucru care nu cred că este benefic pentru Republica Moldova. Integrarea Europeană am propus să fie un proces aprobat de popor și să nu fie monopolizat de un partid sau de o persoană, cum se întâmplă acum. Noi susținem acest pact, dar cu remarcile pe care le-am menționat”, a spus Ion Chicu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

În textul Pactului pentru Europa se menționează că „avem nevoie de garanții durabile de securitate într-un spațiu euroatlantic sigur”. Liderul PDCM, Ion Chicu, spune că inocularea ideii aderării la NATO este contraproductivă pentru Republica Moldova, iar țara trebuie să-și mențină neutralitatea.

„Noi considerăm că Republica Moldova trebuie să rămână un stat neutru și orice mișcare a noastră spre anularea acestei neutralități, se va termina foarte urât pentru noi. Pericolul războiului este mare acum, mai mare decât în anul 2022. Orice mișcare care ar demonstra devierea de la principiul neutralității, va crește exponențial riscurile de a fi implicați în război”, a mai spus președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

De la lansarea Pactului pentru Europa documentul a fost semnat de președintele Platformei DA, președintele Partidului Schimbării, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, co-președintele Ligii Orașelor și Comunelor, istoricul Octavian Țîcu, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari și Asociația Veteranilor și Rezerviștilor din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.