Integrarea europeană are nevoie de șosele europene, Natalia Gavrilița

În planul guvernului este conectarea țării noastre la rețeaua de autostrăzi europene și momentul când de la Chișinău la București vom putea ajunge pe autostradă, a declarat Natalia Gavrilița într-o conferință de presă comună după întrevederea pe care au avut-o în seara zilei de joi cu Adina Vălean, comisar european, , transmite IPN.

Dânsa a remarcat că proiectele de transport și infrastructură fac parte din ambițiile majore ale executivului, fiind instituit și un minister care gestionează aceste domenii, dar și asigurată finanțarea pentru anii viitori a mai multor proiecte de reabilitare a drumurilor.

„Pentru noi este importantă și continuarea dezvoltării și reabilitării rețelei de drumuri naționale prioritare. Moldova va beneficia de construcția unui nou pod peste Prut la Ungheni. Acest pod va scurta călătoria spre Iași cu 30 de minute. Vom avea un nou pod peste Nistru, lângă Soroca, care va scurta călătoria la Kiev și va atrage noi fluxuri de transport de mărfuri. Urmează să reabilităm podul Giurgiulești-Galați, pentru a-i majora capacitatea. Avem asigurate finanțări majore pentru tronsoanele: Leușeni-Chișinău-Dubăsari, Unguri-Soroca, Tighina-Căușeni-Cimișlia, Slobozia Mare-Giurgiulești, Hîncești-Leova-Cantemir, centura de la Vulcănești și alte drumuri care devin începând cu anul viitor șantiere”, a spus șefa guvernului de la Chișinău.

Totodată, Natalia Gavrilița s-a referit la acțiunile întreprinse pentru a revigora transportul feroviar, pentru conectarea țării noastre la piața europeană a transportului rutier pe baza progresului înregistrat de Republica Moldova în transpunerea acquis-ului relevant al UE.

Relevând importanța apropiatului summit PaE, prim-ministra Natalia Gavrilița a pledat nu numai pentru o componentă politică puternică, „ce ar reflecta aspirațiile noastre europene și opțiunea europeană, ci și a oportunităților sectoriale adiționale, și anume măsurile ambițioase ale UE privind realizarea tranziției verzi și a celei digitale (Pactul Verde European), Programul de Mobilitate UE și reorganizarea complexului energetic”.

Adina Vălean a subliniat că vizita în cauză este prima ei vizită în calitate de eurocomisar într-o țară din afara Uniunii Europene și faptul că se produce în Republica Moldova îi imprimă o conotație deosebită. Referindu-se la subiectele discutate cu prim-ministra Natalia Gavrilița, Adina Vălean a menționat pragmatismul executivului de la Chișinău, în special, în domeniul transportului. Acest angajament va fi sprijinit, Republica Moldova va avea tot suportul financiar, tehnic și administrativ pentru a transpune în fapt planurile schițate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.