Înregistrarea nașterilor și deceselor va fi digitalizată

În premieră în Republica Moldova va fi creat sistemul informațional „Constatarea medicală a nașterii și a decesului” (eCMND). Potrivit unui proiect aprobat de Guvern, implementarea acestui sistem presupune digitalizarea procedurilor de înregistrare a nașterilor și deceselor din Republica Moldova, transmite IPN.

Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că implementarea acestui sistem informațional va înlocui eliberarea certificatelor de constatare a nașterii sau a decesului pe suport de hârtie. Scopul este de a eficientiza procesele de colectare, validare, analiză și interpretare a datelor.

„Sistemul informațional va putea fi accesat de către utilizatorii autorizați pentru înregistrarea constatărilor medicale – a nașterii și decesului, în conformitate strictă cu reglementările de protecție a datelor cu caracter personal. De exemplu, acum medicii eliberează un certificat constatator al nașterii sau al decesului, după care persoana trebuie să-l ridice la instituția medicală, să meargă la Agenția Servicii Publice, după care este transcris pe un alt suport de hârtie, după aceasta să meargă într-o altă instituție și tot așa”, a precizat ministra.

Totodată, potrivit ei, acest sistem va asigura schimbul interinstituțional de date și va genera rapoarte statistice detaliate contribuind la o mai bună monitorizare a tendințelor demografice conform standardelor europene.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.