Inflația medie anuală va fi de 1,8% în anul curent și circa 4,4% în anul 2022, BNM

Inflația medie anuală va fi de 1,8% în anul curent și circa 4,4% în anul 2022. Ritmul anual al prețurilor reglementate va descrește în prima jumătate a anului curent și, începând cu trimestrul III, 2021, va spori până spre finele perioadei de prognoză. Totodată, ritmul anual al prețurilor produselor alimentare se va menține la valori relativ constante pentru primele trei trimestre de prognoză, după care va spori semnificativ până în prima jumătate a anului viitor. După – va înregistra un ritm stabil. Prognozele se conțin în primul raport asupra inflației din acest an, care conține și prognoze pentru anul 2021 și 2022, transmite IPN.

„Ritmul anual redus al creșterii prețurilor la produsele alimentare, în anul 2021, se va datora cererii agregate interne dezinflaționiste și efectului bazei anuale înalte. Creșterea ulterioară va fi influențată de efectul produselor cu un caracter puternic sezonier, dar și efectului întârziat din 2020”, a declarat guvernatorul  Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu într-o conferință de presă.

Raportul denotă că ritmul anual al prețurilor la combustibil va marca o volatilitate sporită. „Efectul de prăbușire a prețurilor la petrol din primăvara anului 2020 va fi consumat și, începând cu trimestrul doi 2021, ritmul de creștere al prețurilor la combustibil va reveni pe palier pozitiv.  Acesta va înregistra o tendință ascendentă până în trimestrul III 2021, ulterior, începând cu anul viitor, se va diminua pentru două trimestre consecutive, după care va înregistra un nivel relativ constant”, explică guvernatorul.

Potrivit lui, din luna septembrie 2020, rata anuală a inflației a înregistrat un trend descendent – de la 2,32% până la 0,39% în luna decembrie 2020. Deplasarea ratei inflației sub nivelul inferior al coridorului poartă un caracter temporar și este cauzat de restricțiile pandemiei COVID-19. Trendul descendent al ratei anuale a inflației a fost cauzat în cea mai mare parte de evoluția prețurilor la produsele alimentare și inflației de bază.

„Anul 2020, s-a încheiat cu o constrângere a activității economice în majoritatea țărilor în urma restricțiilor aferente COVID-19. Totodată, sunt speranțe de revenire la tempoul normal ca urmare a începerii procesului de vaccinare”, susține Octavian Armașu.

Potrivit raportului, inflația de bază va manifesta o tendință ascendentă continuă pe întreg orizontul de prognoză, înregistrând valori similare pe parcursul ultimelor două trimestre de prognoză. Creșterea inflației de bază va fi determinată de inflația importată și majorările accizelor la începutul anului 2021 și 2022.

Totodată, rata anuală a inflației va avea în continuare o descreștere nesemnificativă în trimestrul unui 2021 și, începând cu trimestrul următor, va manifesta tendință de creștere până la finele orizontului de prognoză. Începând cu anul 2022, va reveni în intervalul de variație în apropierea țintei și, probabil, spre sfârșitul anului 2022 ne vom apropia de  ținta inflației.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.