Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară

Deputatul Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară. Votul a fost dat de deputați după ce procurorul general interimar, Dumitru Robu, a prezentat în plen cererile în care acesta este vizat. Parlamentarului i se impută articolele „spălarea banilor” și „escrocherie” din Codul Penal. Potrivit lui Dumitru Robu, în prima jumătate a anului 2012, Ilan Șor a decis crearea unui grup criminal organizat pentru a sustrage bani din sistemul bancar al Republicii Moldova pentru a finanța activități economice în țară și peste hotare. Una din organizațiile finanțate este cea condusă de fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a precizat procurorul, citat de IPN.

„Membrii grupului criminal organizat condus de către Ilan Șor, fiind asistați în activitatea lor infracțională de alte persoane, au obținut, utilizat și integrat mijloace financiare obținute fraudulos pentru a-și spori proprietățile pe teritoriul Republicii Moldova și în alte state, iar povara responsabilității financiare a fost pusă pe seama bugetului public național”, a menționat Dumitru Robu.

Pentru ridicarea imunității au votat 61 de deputați. Inclusiv cei din fracțiunea Șor, care mai devreme, într-o conferință de presă, au precizat că acest vot nu este nicidecum o recunoaștere a vinei, ci demonstrează consecvența fracțiunii care pledează pentru excluderea imunității parlamentare pentru toți deputații.  

Deputații socialiști au boicotat ședința, părăsind-o chiar la început, în condițiile în care președintele de onoare al partidului este reținut și instanța urmează să se pronunțe pe marginea solicitării procurorilor de aplicare a arestului. Iar colegii lor de fracțiune, comuniștii, au plecat din sala plenului înainte de vot. Ultimii au invocat faptul că procurorul Dumitru Robu nu are dreptul legal să ceară ridicarea imunității deputaților pentru că nu este procuror general cu funcții depline, ci doar exercită interimatul funcției.

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Pe 15 august 2019, Ilan Şor a fost lipsit de imunitate parlamentară. La alegerile din 11 iulie, Ilan Șor a obținut din nou mandatul de deputat, fără a se prezenta la vreo ședință la Parlament.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.