Igor Grosu la București: Suntem tot mai determinați în avansarea procesului de integrare europeană

Eforturile Republicii Moldova de avansare în parcursul european vor continua pentru ca, împreună cu Ucraina, să contribuie la construcția unei Uniuni Europene mai puternice și mai durabile. Declarația aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a fost făcută la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor, care are loc la București, transmite IPN.

Șeful legislativului a menționat în discursul său că Parlamentul, împreună cu Guvernul și Președinția, construiesc noi poduri de prietenie cu țări care ajută Republica Moldova să izbutească în procesul de integrare europeană. De asemenea, odată cu avansarea în acest proces, autoritățile sunt tot mai determinate pentru agenda europeană de reforme. „Sperăm că foarte curând să începem negocierile de aderare, iar întregul proces este, în primul rând, pentru cetățenii noștri, pentru bunăstarea fiecărui om din Republica Moldova, care trebuie să trăiască în pace și siguranță,  cu o guvernare eficientă, justiție, o economie puternică și competitivă, care să genereze locuri de muncă bine plătite”, a spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului s-a referit la ultimele evoluții în implementarea agendei de modernizare, menționând, între altele, semnarea Parteneriatului de Securitate și Apărare cu UE și a Acordului privind participarea Republicii Moldova la componenta de ocupare a forței de muncă și inovare socială a Fondului Social European, care vor facilita accesarea de către țara noastră a fondurilor pentru implementarea politicilor sociale. „A discuta despre extinderea Uniunii Europene în termenele de până în februarie 2022 nu mai este posibil. Noi am setat o viteză și ne vom ține de ea, dar evident că nu în detrimentul calității”, a subliniat șeful legislativului.

Igor Grosu a mai spus că Republica Moldova și Ucraina vor merge împreună spre Uniunea Europeană, vor acționa ca o singură voce și vor învăța de la țările prietene bunele practici și lecțiile aderării.

În perioada 23-24 mai, la București are loc cea de-a opta ediție a Forumului de securitate „Black Sea and Balkans Security Forum” – o conferință internațională de securitate, în format regional, care reunește invitați cu vastă experiență profesională din diferite țări, pentru a dezbate riscurile, amenințările și vulnerabilitățile din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, au fost vorbitorii principali în cadrul panelului referitor la integrarea europeană a Republicii Moldova și Ucrainei în actualul context european.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.